Tompouce met bessen
Gemiddeld
ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd
30 minuten wachttijd30 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Week voor de bessengelei de gelatine in koud water. Doe de bessen en de suiker met 200 ml water in een pan en verwarm het geheel rustig tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat ca. 2 minuten koken. Neem van het vuur en prak de bessen goed fijn. Druk de bessenpuree door een zeef in een maatbeker; er moet 500 ml sap overblijven. Knijp de gelatine uit en los hem op in het warme bessensap. Bekleed een vierkante vorm van 22x22cm met 2 lagen vershoudfolie (de vorm eerst bestrijken met wat olie maakt het makkelijker). Giet het bessenmengsel
in de vorm en laat in de koelkast opstijven.Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en rol het met een deegroller iets groter uit. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er nog een vel bakpapier op en dek af met een tweede bakplaat. Verzwaar de bakplaat met bv. een zware ovenschaal. Bak het deeg ca. 30 minuten in de oven. Controleer het deeg en bak indien nodig nog ca. 5 minuten tot het goudbruin en krokant is. Neem het deeg uit de oven en verwijder de bovenste bakplaat en bakpapier. Laat afkoelen.
Snijd het deeg als het is afgekoeld met een scherp mes in 3 rechthoeken van 10x24cm. Snijd 2 van de rechthoeken in 6 kleinere rechthoeken van 10x4cm. Meng voor het glazuur de poedersuiker met ca. 2,5 el water tot een dik, maar vloeibaar glazuur. Schep enkele lepels in een aparte kom en roer er wat kleurstof doorheen. Doe het roze glazuur in een kleine spuitzak. Bestrijk de overgebleven grote rechthoek bladerdeeg met het witte glazuur. Maak kaarsrechte dunne streepjes van het roze glazuur op het witte glazuur. Maak met een houten prikker strepen door het glazuur haaks op de roze streepjes. Leg het geglazuurde deeg in de koelkast om op te stijven. Dek de overige deegstukken af.
Klop voor de crème de slagroom, de mascarpone, het vanille-extract en de poedersuiker stijf. Schep het mengsel in een spuitzak en leg in de koelkast tot gebruik.
Neem de gelei voorzichtig uit het blik met behulp van het vershoudfolie. Verdeel de gelei met een schaar in 12 gelijke rechthoeken. Knip de gelei met het folie er nog onder. Leg nu op ieder
stuk gelei een rechthoekje van bladerdeeg. Draai om en verwijder het vershoudfolie. Snijd het geglazuurde deeg ook in 6 rechthoekjes. Spuit dotjes van de crème op de bessengelei. Stapel
telkens 2 rechthoekjes met gelei en crème op elkaar en maak af met een geglazuurd stuk deeg.