Stracciatella-olijfolieroomijs
Eenvoudig
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Doe de melk, de slagroom, de helft van de suiker, de vanillepasta en het zout in een pan met een dikke bodem. Breng het mengsel op laag vuur zachtjes bijna aan de kook en roer regelmatig. Neem van het vuur, leg het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten trekken.
Doe de eidooiers en de rest van de suiker in een kom en klop in ca. 2 minuten licht en luchtig met een handmixer. Verwarm het roommengsel opnieuw en klop een paar el ervan door het eidooiermengsel. Doe het eidooiermengsel in de pan en verhit al roerend 8-10 minuten op heel laag vuur, tot de custard dik genoeg is om de achterkant van een houten lepel of spatel dun te bedekken. Het mengsel mag niet koken, dus houd het goed in de gaten.
Schenk de custard in een hittebestendige kom en roer de olijfolie erdoorheen. Zet de kom in een grotere kom die voor de helft gevuld is met ijs of ijswater – doe niet te veel water in de kom, er mag geen water bij de custard komen. Roer tot het mengsel koud is, zodat er geen velletje op komt. Zet ca. 2 uur in de koelkast.
Doe het mengsel in een ijsmachine en draai er volgens de instructies van de fabrikant ijs van. Smelt intussen de chocolade in de magnetron, steeds 15 seconden en roer tussendoor. Voeg de kokosolie toe en roer tot hij gesmolten is. Doe de chocolade in een spuitzak en knip er een heel klein hoekje af. Spuit de chocolade in een dun straaltje bij het ijs tijdens de laatste paar minuten van het draaien. Doe, als je steviger roomijs wil, het ijs in een diepvriesbak en zet nog ca. 2 uur in de diepvries. Serveer met extra olijfolie en een snufje zeezoutvlokken.