Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Stracciatella-olijfolieroomijs

Stracciatella-olijfolieroomijs

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
8

Ingrediënten

Benodigdheden

  • ijsmachine
  • spuitzak
Iedereen gebruikt olijfolie om in te bakken, maar je kunt zo veel meer met dit vloeibare goud. Ga voor een echt goede, extra vierge olijfolie voor een smaakvol resultaat.

Bereiding

  1. Doe de melk, de slagroom, de helft van de suiker, de vanillepasta en het zout in een pan met een dikke bodem. Breng het mengsel op laag vuur zachtjes bijna aan de kook en roer regelmatig. Neem van het vuur, leg het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten trekken.

  2. Doe de eidooiers en de rest van de suiker in een kom en klop in ca. 2 minuten licht en luchtig met een handmixer. Verwarm het roommengsel opnieuw en klop een paar el ervan door het eidooiermengsel. Doe het eidooiermengsel in de pan en verhit al roerend 8-10 minuten op heel laag vuur, tot de custard dik genoeg is om de achterkant van een houten lepel of spatel dun te bedekken. Het mengsel mag niet koken, dus houd het goed in de gaten.

  3. Schenk de custard in een hittebestendige kom en roer de olijfolie erdoorheen. Zet de kom in een grotere kom die voor de helft gevuld is met ijs of ijswater – doe niet te veel water in de kom, er mag geen water bij de custard komen. Roer tot het mengsel koud is, zodat er geen velletje op komt. Zet ca. 2 uur in de koelkast.

  4. Doe het mengsel in een ijsmachine en draai er volgens de instructies van de fabrikant ijs van. Smelt intussen de chocolade in de magnetron, steeds 15 seconden en roer tussendoor. Voeg de kokosolie toe en roer tot hij gesmolten is. Doe de chocolade in een spuitzak en knip er een heel klein hoekje af. Spuit de chocolade in een dun straaltje bij het ijs tijdens de laatste paar minuten van het draaien. Doe, als je steviger roomijs wil, het ijs in een diepvriesbak en zet nog ca. 2 uur in de diepvries. Serveer met extra olijfolie en een snufje zeezoutvlokken.

Per portie: 414 kcal | 25 g koolhydraten | 4 g eiwit | 33 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Nadine Brown Fotografie: Ella Miller Styling: Luis Peral Foodstyling: Katie Marshall

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)