Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C). Breng voor het beslag onder af en toe roeren in een pan de boter, de melk, 90 ml water, de suiker en het zout aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de bloem in een keer toe. Roer met een houten lepel tot een massa. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het geheel een glanzende bol vormt. Laat ca. 5 minuten afkoelen.
  2. Klop een voor een de eieren en het eiwit door het deeg. Het beslag moet heel langzaam van de lepel afdruipen. Schep het beslag in de spuitzak. Kluts de eidooier.
  3. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat bolletjes van het beslag in 4 kransen tegen elkaar aan. Bestrijk met de geklutste eidooier en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de kransen in ca. 20 minuten goudbruin. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C) en bak nog ca. 10 minuten verder. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
  4. Splijt voor de vulling het vanillestokje en schraap het merg eruit. Verwarm de melk met het vanillestokje en het vanillemerg. Kluts de eidooiers met de suiker en roer de bloem erdoorheen. Schenk de warme melk al roerend bij het eidooiermengsel. Schenk het geheel terug in de pan en breng al roerend op laag vuur aan de kook. Kook ca. ½ minuut op laag vuur. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de pralinécrème erdoorheen.
  5. Klop de slagroom stijf met 2 el poedersuiker en vul de spuitzak ermee. Snijd de kransen horizontaal door. Verdeel de pralinécrème over de onderste helft. Verdeel de slagroom eroverheen. Leg de bovenste krans erop en bestuif met poedersuiker.

*Pralinécrème vind je bij goed gesorteerde chocolade- of bakwinkels of je bestelt het online. In dit recept kun je het eventueel vervangen door hazelnootpasta van goede kwaliteit.

Per stuk: ca. 1007 kcal
23 g eiwit | 79 g vet | 50 g koolhydraten

Foto’s: Eddy Haitjema Receptuur & foodstyling: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: eigen collectie