Crème brûlée
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Snijd de vanillepeulen in de lengte door en verwijder het merg.
Doe het merg samen met de melk, slagroom en 75 gram van de suiker in een steelpan en breng op middelhoog vuur tegen de kook aan.
Klop in een kom de eidooiers met de overige 75 gram suiker. Giet vervolgens langzaam de helft van het warme melkmengsel door het opgeslagen eimengsel. Roer alles goed door met een garde.
Giet dit mengsel al kloppend met de garde terug in de steelpan. Breng het geheel langzaam aan de kook, zodat het mengsel gaar wordt. Let op dat het geen roerei wordt. Blijf goed roeren, zodat de eidooiers de compositie binden. Het mengsel is gaar als je de spatel er doorheen haalt en je het van de spatel met je vinger af kunt schuiven.
Verwarm de oven voor tot 90 °C.
Pak 4 schaaltjes en giet het warme mengsel erin. Vul de schaaltjes niet hoger dan 1,5 cm. Zet de schaaltjes in de oven en laat in 43 minuten garen.
Haal de schaaltjes uit de oven en laat afkoelen. Zet ze vervolgens in de koelkast en laat 24 uur verder opstijven.
Haal de crème brûlée enige tijd voor het serveren uit de koelkast en dep met keukenpapier voorzicht aanwezig vocht eraf.
Bestrooi de schaaltjes met rietsuiker en neem een gasbrandertje. Zet de blauwe vlam op de rietsuiker en beweeg deze langzaam heen en weer, tot de suiker mooi goudbruin karamelliseert.