Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Crèmefraîche-ijs met geroosterde balsamico-aardbeien

Crèmefraîche-ijs met geroosterde balsamico-aardbeien

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd

Advertentie

Aantal ml
800

Voor de balsamico-aardbeien

Voor de ijsbasis

Benodigdheden

  • keukenthermometer
  • vershoudfolie
  • ijsmachine

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Was voor de balsamico-aardbeien de aardbeien, snijd ze in vieren en leg ze in een ovenschaal. Meng de kristalsuiker en balsamicoazijn erdoor en zet 20 tot 30 minuten in de oven. Laat afkoelen en pureer in een blender. Giet door een fijne zeef om de pitjes van de aardbeien te verwijderen en zet in de koelkast tot gebruik.

  2. Doe voor de ijsbasis de ijsblokjes in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Breng de melk, slagroom, kristalsuiker, het vanille-extract en zout in een pannetje op middelhoog vuur net tegen de kook aan. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Giet het warme melkmengsel al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.

  3. Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de custard 80°C is, of dikker wordt. Giet door een zeef in een kom, zet de kom op het ijsbad en laat afkoelen.

  4. Roer, zodra de custard is afgekoeld, de crème fraîche en het citroensap los met een vork. Giet, al roerend met een spatel, beetje bij beetje de custard bij de crème fraîche tot een glad geheel. Dek af met plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.

  5. Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Schep het ijs in een bak en schep de balsamico-aardbeien erdoorheen, zoveel als je wilt. Serveer met de overgebleven balsamico-aardbeiensaus.

Per portie (8): 260 kcal | 26 g koolhydraten | 3 g eiwit | 16 g vet

Receptuur en fotografie: Aniek Keijsers

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

IJs & Co 2.0

€ 24,50
IJs & Co cover