Chocolade-pralinétaart met zoutvlokken
Eenvoudig
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
22 minuten wachttijd22 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Zeef voor het deeg de bloem, poedersuiker en cacao boven de kom van een keukenmachine en voeg dan de boter en de eidooiers toe. Pulseer een paar keer tot een goed gecombineerd egaal deeg. Wanneer het te droog is kunt u een paar druppels koud water toevoegen. Vorm, als het deeg mooi glad is en niet plakt, er een platte schijf van en leg het ingepakt in vershoudfolie 1 uur in de koelkast. Dit kan ook met de hand natuurlijk.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dik.
Vet een pievorm in met wat boter. Leg de lap deeg erin en snijd de randen netjes bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg de vorm nog 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 180 ℃.
Bak de bodem 12 minuten blind, verwijder dan de steunvulling en bak de bodem nog ongeveer 10 minuten tot hij krokant is. Laat afkoelen op een rooster.
Spreid de hazelnoten uit op een vel bakpapier op een bakplaatje. Breng de suiker met 75 milliliter water aan de kook op matig vuur tot de suiker is opgelost. Schud de pan af en toe zachtjes en laat de karamel zo’n 6 minuten koken tot hij de kleur van thee krijgt.
Giet de hete karamel over de noten op de bakplaat en laat het 15 minuten staan om het hard te laten worden. Breek het daarna grof in stukken en maal het in een keukenmachine fijn. Zet opzij.
Breng de slagroom tegen de kook aan in een steelpan op middelhoog vuur, voeg de chocolade toe en draai het vuur uit. Laat het 5 minuten staan en roer het dan door tot een egale saus.
Voeg twee derde van het pralinémengsel en de likeur toe en roer alles goed door.
Giet het chocolademengsel in de taartvorm, smeer de vulling mooi uit en bestrooi met de rest van het pralinémengsel en de zoutvlokken.
Zet de taart zeker 4 uur in de koelkast om hem goed op te laten stijven.
Dien op met wat ongezoete crème fraîche erbij.