Bereiding

  1. Was en droog de citroen en snijd hem in 3 mm dikke plakjes. Breng de suiker en het water in een kleine pan op matig vuur aan de kook, doe de plakjes citroen erbij en kook ze 7-8 minuten op laag vuur, tot ze doorzichtig worden. Zet het vuur uit en laat ze afkoelen.
  2. Scheid de eieren. Verwarm de dooiers met de suiker au bain-marie of in een dubbele pan. Klop ze met een garde licht en luchtig en zet even opzij. Giet de limoncello in een kleine pan en warm op laag vuur op. Giet de limoncello langzaam over de geklopte eidooiers, giet het mengsel terug in de bain-marie en klop ze goed door elkaar. Houd de temperatuur van het mengsel constant met een keukenthermometer in de gaten en verhit au bain-marie tot 84°C, of tot het mengsel stevig en luchtig is, in lange slierten van de garde druipt, en de garde wanneer je hem eruit haalt een duidelijk spoor in het oppervlak achterlaat. Voeg de slagroom nog niet meteen toe en laat de sabayon afkoelen.
  3. Klop de slagroom en spatel hem door de afgekoelde sabayon. Giet het mengsel in de serveerglaasjes of ramekins en zet ze 2 uur in de vriezer. Laat de plakjes citroen uitlekken, leg er een op elke sabayon en zet ze meteen op tafel.
De Zilveren Lepel – Bakboek

Uit het boek:

De Zilveren Lepel – Bakboek
€49,99

Receptuur en tekst: diverse auteurs Fotografie: Haarala Hamilton