Advertentie
Broccoli, een super lekkere en veelzijdige groente. Deze groene stronk zit boordevol vitamines en is in heel veel gerechten te gebruiken. Maar op welke manier kun je broccoli eigenlijk bereiden? En nog belangrijker: hoe doe je dit? Wij vertellen je graag hoe het moet.
Broccoli kopen
Er zijn talloze manieren om je broccoli te bereiden. De meesten zullen bekend zijn met broccoli koken, maar er zijn nog veel meer bereidingswijzen om deze lekkere groente klaar te maken. Allereerst is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een broccoli. Ze zijn bijvoorbeeld het lekkerst in de late herfst tot en met het voorjaar. Kijk daarnaast ook goed naar de volgende punten:
- Kleur: een diepgroene kleur is het belangrijkste bij het kopen van een broccoli. Wordt hij al geel of bruin? Laat hem dan liggen. De smaak is hier dan al niet meer zoals hij hoort te zijn;
- Textuur: de rozen van de stronk moeten nog stevig zijn. Wanneer dit niet het geval is, is de broccoli niet meer vers;
- Bladeren: deze moeten nog net zo groen zijn als de de rest van de broccoli. Wanneer deze verwelken, weet je dat de broccoli er al te lang ligt. Wist je dat je de bladeren ook kunt eten?;
- Geur: je ruikt goed of een broccoli nog vers is. Wanneer er een sterke geur vanaf komt, kan het mogelijk zijn dat hij al aan het bederven is;
- Steel: de stevigheid van de steel zegt veel over de broccoli. Kies voor een harde en verse steel voor de meest verse broccoli.
Broccoli bereiden
Nu je de juiste broccoli hebt weten te scoren, is het tijd om te kijken hoe je je broccoli kunt bereiden. Want naast het koken van de broccoli, kun je ook andere manieren gebruiken om deze groente te garen. We zullen je stap voor stap meenemen in deze verschillende bereidingen.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Broccoli roosteren
Dankzij het roosteren van de broccoli zorg je ervoor dat hij een lekkere krokante bite krijgt. Hierdoor is het niet alleen een heerlijk bijgerecht, maar ook ideaal als snackje tussendoor. Je kunt dan bijvoorbeeld je broccoli besprenkelen met sojasaus en venkelzaad voor een net wat andere smaak.
- Snijd de broccoli in roosjes en besprenkel deze met olijfolie, peper en zout en je favoriete kruiden.
- Rooster daarna in de oven op 200 graden voor ongeveer 20-25 minuten, of totdat ze knapperig zijn.
Broccoli wokken
Broccoli wokken of roerbakken is een veelvoorkomende manier die wordt gebruikt in Aziatische recepten. En gelukkig ook heel makkelijk! Het is hier wel belangrijk dat je de groente op hoog vuur gaart in korte tijd, zodat de je de meeste vitamines behoudt. Natuurlijk wel opletten dat het niet aanbrandt.
- Snijd de broccoli in roosjes;
- Zet de pan op medium-hoog vuur en voeg olie toe in de pan;
- Wok wanneer de olie heet is de roosjes in de pan gedurende 7-8 minuten of totdat ze gaar zijn;
- Voeg peper en zout en eventueel sojasaus toe naar smaak en ready to serve!
Broccoli stomen
Dit is de meest gezonde manier van het bereiden van je broccoli, omdat je hier niets anders nodig hebt dan de stoom van het water om de broccoli te garen en hij zo de meeste voedingsstoffen behoudt. Ook de kleur van de broccoli wordt hier nog heldergroener van. Let wel op dat je hem niet te lang stoomt, zodat je zoveel mogelijk vitamines behoudt.
Stomen met een pan en vergiet:
- Snijd de broccoli in roosjes en leg in een vergiet die op een kookpan past;
- Vul de pan met water en breng aan de kook. Leg het vergiet erboven en sluit af met een deksel;
- Stoom voor 6 minuten of totdat de roosjes gaar zijn;
- Doe wat peper en zout erover en serveer.
Stomen in de oven:
- Zet de oven op 100 graden hetelucht;
- Snijd de broccoli in roosjes en leg ze op een ovenplaat;
- Vul een ovenbestendige schaal met water en zet onder de plaat;
- Stoom de broccoliroosjes voor 4-6 minuten of totdat ze gaar zijn;
- Doe wat peper en zout erover en serveer.
Broccoli recepten
En wat ga je er nu dan mee maken? Kies je er toch voor om de broccoli te pureren en er een lekkere broccolisoep van te maken? Of voeg je de rauwe broccoli toe aan je quiche of hartige taart? Zoals je hoort; genoeg recepten met broccoli. Wij delen hier een paar lekkere recepten ter inspiratie. Doe er je voordeel mee!
‘Butter chicken’ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim
Deze vegetarische variant van de Butter Chicken is echt waanzinnig lekker. De gebakken broccoli gaat heerlijk samen met de kruidige saus en yoghurt. Serveer met naan en je hebt het perfecte comfort food!
Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella
Broccoli op je broodje? Jazeker! Beleg je focaccia eens met broccoli en mozzarella. Dat is weer eens wat anders dan de standaard pesto en tomaat en minstens net zo lekker. Probeer maar!
Broccolisoep
Met dalende temperaturen verwarmen wij ons graag met soep. Deze broccolisoep is hartstikke simpel, maar smaakt precies zoals-ie hoort te zijn. Heerlijk zacht, lekker hartig en nog eens gezond ook.
Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli
Wij zijn gek op de Italiaanse deegkussentjes gnocchi. Met ons basisrecept maak jij ze gemakkelijk zelf. Vervolgens kun je naar hartenlust met deze pastasoort variëren. Wat dacht je van dit vegetarische recept met knoflookboter en paarse broccoli?
Tian met broccoli, courgette en venkel
Mooi gerangschikte, geroosterde groenten met een frisse dressing en knapperige noten. Zo makkelijk maak jij van groenten een echte eyecatcher!
Rodelinzendahl met geroosterde broccoli en pudla besan
Uit je voorraadkast de lekkerste biologische recepten op tafel toveren? Dat doe je met Smaakt.
De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot
Rukmini: “Bladerdeeg als bodem voor een quiche? Maar natuurlijk! Ik zou dit onbeschaamd luxe gerecht elke dag wel kunnen eten – en het staat bovendien zo snel op tafel. Broccoli en gorgonzola passen prachtig bij elkaar en worden hier extra ‘opgespiced’ door de toevoeging van chilivlokken. Lekker met een knapperige groene salade.”
Gebakken broccoli met spek en feta
Kritharaki is pasta vermomd als rijst. In de winkel vind je het ook wel onder de Italiaanse naam risoni of orzo. Je kunt kritharaki kopen bij de Turkse winkel. Super lekker met deze gebakken broccoli en het zoutje van het spek en de feta.
‘Butter chicken’ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim
Deze vegetarische variant van de Butter Chicken is echt waanzinnig lekker. De gebakken broccoli gaat heerlijk samen met de kruidige saus en yoghurt. Serveer met naan en je hebt het perfecte comfort food!
Ingrediënten
Voor de kruidenyoghurt
Voor het amandel-citroenkruim
Bereiding
Verhit voor het kruim de olie in een pan en rooster er de gehakte amandelen goudbruin in. Neem van het vuur en laat kort afkoelen. Laat uitlekken op keukenpapier en meng er de citroenschil en wat grof zeezout doorheen.
Hak voor de kruidenyoghurt de kruiden fijn en meng met de yoghurt, de knoflook en wat zout.
Verhit de olie in een ruime pan op middelhoog vuur en bak er de ui en de broccoli ca. 8 minuten in tot de broccoli beetgaar is. Voeg de kikkererwten toe en bak nog 2 minuten. Blus af met de butter chicken-saus en verwarm goed door. Voeg evt. een scheutje water toe om het geheel wat dunner te maken. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de broccoli met de saus over diepe borden en schep er een flinke lepel van de kruidenyoghurt op. Maak af met het amandelkruim. Geef er naan bij .
Receptuur en foto’s: Willem van Santen
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.