Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Butter chicken’ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim

Broccoli bereiden: zo doe je dat

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Broccoli, een super lekkere en veelzijdige groente. Deze groene stronk zit boordevol vitamines en is in heel veel gerechten te gebruiken. Maar op welke manier kun je broccoli eigenlijk bereiden? En nog belangrijker: hoe doe je dit? Wij vertellen je graag hoe het moet.

Broccoli kopen

Er zijn talloze manieren om je broccoli te bereiden. De meesten zullen bekend zijn met broccoli koken, maar er zijn nog veel meer bereidingswijzen om deze lekkere groente klaar te maken. Allereerst is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een broccoli. Ze zijn bijvoorbeeld het lekkerst in de late herfst tot en met het voorjaar. Kijk daarnaast ook goed naar de volgende punten:

  • Kleur: een diepgroene kleur is het belangrijkste bij het kopen van een broccoli. Wordt hij al geel of bruin? Laat hem dan liggen. De smaak is hier dan al niet meer zoals hij hoort te zijn;
  • Textuur: de rozen van de stronk moeten nog stevig zijn. Wanneer dit niet het geval is, is de broccoli niet meer vers;
  • Bladeren: deze moeten nog net zo groen zijn als de de rest van de broccoli. Wanneer deze verwelken, weet je dat de broccoli er al te lang ligt. Wist je dat je de bladeren ook kunt eten?;
  • Geur: je ruikt goed of een broccoli nog vers is. Wanneer er een sterke geur vanaf komt, kan het mogelijk zijn dat hij al aan het bederven is;
  • Steel: de stevigheid van de steel zegt veel over de broccoli. Kies voor een harde en verse steel voor de meest verse broccoli.
broccoli

Broccoli bereiden

Nu je de juiste broccoli hebt weten te scoren, is het tijd om te kijken hoe je je broccoli kunt bereiden. Want naast het koken van de broccoli, kun je ook andere manieren gebruiken om deze groente te garen. We zullen je stap voor stap meenemen in deze verschillende bereidingen.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Broccoli roosteren

Dankzij het roosteren van de broccoli zorg je ervoor dat hij een lekkere krokante bite krijgt. Hierdoor is het niet alleen een heerlijk bijgerecht, maar ook ideaal als snackje tussendoor. Je kunt dan bijvoorbeeld je broccoli besprenkelen met sojasaus en venkelzaad voor een net wat andere smaak.

  1. Snijd de broccoli in roosjes en besprenkel deze met olijfolie, peper en zout en je favoriete kruiden.
  2. Rooster daarna in de oven op 200 graden voor ongeveer 20-25 minuten, of totdat ze knapperig zijn.

Broccoli wokken

Broccoli wokken of roerbakken is een veelvoorkomende manier die wordt gebruikt in Aziatische recepten. En gelukkig ook heel makkelijk! Het is hier wel belangrijk dat je de groente op hoog vuur gaart in korte tijd, zodat de je de meeste vitamines behoudt. Natuurlijk wel opletten dat het niet aanbrandt.

  1. Snijd de broccoli in roosjes;
  2. Zet de pan op medium-hoog vuur en voeg olie toe in de pan;
  3. Wok wanneer de olie heet is de roosjes in de pan gedurende 7-8 minuten of totdat ze gaar zijn;
  4. Voeg peper en zout en eventueel sojasaus toe naar smaak en ready to serve!

Broccoli stomen

Dit is de meest gezonde manier van het bereiden van je broccoli, omdat je hier niets anders nodig hebt dan de stoom van het water om de broccoli te garen en hij zo de meeste voedingsstoffen behoudt. Ook de kleur van de broccoli wordt hier nog heldergroener van. Let wel op dat je hem niet te lang stoomt, zodat je zoveel mogelijk vitamines behoudt.

Stomen met een pan en vergiet:

  1. Snijd de broccoli in roosjes en leg in een vergiet die op een kookpan past;
  2. Vul de pan met water en breng aan de kook. Leg het vergiet erboven en sluit af met een deksel;
  3. Stoom voor 6 minuten of totdat de roosjes gaar zijn;
  4. Doe wat peper en zout erover en serveer.

Stomen in de oven:

  1. Zet de oven op 100 graden hetelucht;
  2. Snijd de broccoli in roosjes en leg ze op een ovenplaat;
  3. Vul een ovenbestendige schaal met water en zet onder de plaat;
  4. Stoom de broccoliroosjes voor 4-6 minuten of totdat ze gaar zijn;
  5. Doe wat peper en zout erover en serveer.

Broccoli recepten

En wat ga je er nu dan mee maken? Kies je er toch voor om de broccoli te pureren en er een lekkere broccolisoep van te maken? Of voeg je de rauwe broccoli toe aan je quiche of hartige taart? Zoals je hoort; genoeg recepten met broccoli. Wij delen hier een paar lekkere recepten ter inspiratie. Doe er je voordeel mee!

Butter chicken’ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim

‘Butter chicken’ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim

Deze vegetarische variant van de Butter Chicken is echt waanzinnig lekker. De gebakken broccoli gaat heerlijk samen met de kruidige saus en yoghurt. Serveer met naan en je hebt het perfecte comfort food!

Naar het recept
Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella

Focaccia gevuld met broccoli en mozzarella

Broccoli op je broodje? Jazeker! Beleg je focaccia eens met broccoli en mozzarella. Dat is weer eens wat anders dan de standaard pesto en tomaat en minstens net zo lekker. Probeer maar!

Naar het recept
Broccolisoep

Broccolisoep

Met dalende temperaturen verwarmen wij ons graag met soep. Deze broccolisoep is hartstikke simpel, maar smaakt precies zoals-ie hoort te zijn. Heerlijk zacht, lekker hartig en nog eens gezond ook.

Naar het recept
Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli

Gnocchi met knoflookboter en paarse broccoli

Wij zijn gek op de Italiaanse deegkussentjes gnocchi. Met ons basisrecept maak jij ze gemakkelijk zelf. Vervolgens kun je naar hartenlust met deze pastasoort variëren. Wat dacht je van dit vegetarische recept met knoflookboter en paarse broccoli?

Naar het recept
tian met broccoli, courgette en venkel

Tian met broccoli, courgette en venkel

Mooi gerangschikte, geroosterde groenten met een frisse dressing en knapperige noten. Zo makkelijk maak jij van groenten een echte eyecatcher!

Naar het recept
Rodelinzendahl met geroosterde broccoli en pudla besan

Rodelinzendahl met geroosterde broccoli en pudla besan

Uit je voorraadkast de lekkerste biologische recepten op tafel toveren? Dat doe je met Smaakt.

Naar het recept
De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot

De meest luxe snelle quiche: broccoli, gorgonzola & walnoot

Rukmini: “Bladerdeeg als bodem voor een quiche? Maar natuurlijk! Ik zou dit onbeschaamd luxe gerecht elke dag wel kunnen eten – en het staat bovendien zo snel op tafel. Broccoli en gorgonzola passen prachtig bij elkaar en worden hier extra ‘opgespiced’ door de toevoeging van chilivlokken. Lekker met een knapperige groene salade.”

Naar het recept
snelle successen

Gebakken broccoli met spek en feta

Kritharaki is pasta vermomd als rijst. In de winkel vind je het ook wel onder de Italiaanse naam risoni of orzo. Je kunt kritharaki kopen bij de Turkse winkel. Super lekker met deze gebakken broccoli en het zoutje van het spek en de feta.

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
Butter chicken’ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim

‘Butter chicken’ van broccoli met kruidenyoghurt en amandel-citroenkruim

Deze vegetarische variant van de Butter Chicken is echt waanzinnig lekker. De gebakken broccoli gaat heerlijk samen met de kruidige saus en yoghurt. Serveer met naan en je hebt het perfecte comfort food!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 el olie
1 ui in ringen
1 stronk broccoli (of 250 g bimi in gelijke stukken)
200 g kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt uit blik)
1 pot Patak’s butter chicken-saus (450 g)
zout en peper
naan (voor erbij)

Voor de kruidenyoghurt

1 bosje dille
1 bosje koriander
1 bosje munt
150 ml volle yoghurt
½ teentje knoflook (geperst)
zout

Voor het amandel-citroenkruim

1 el olie
50 g amandelen (grof gehakt)
geraspte schil van 1 citroen
grof zeezout

Bereiding

  1. Verhit voor het kruim de olie in een pan en rooster er de gehakte amandelen goudbruin in. Neem van het vuur en laat kort afkoelen. Laat uitlekken op keukenpapier en meng er de citroenschil en wat grof zeezout doorheen.

  2. Hak voor de kruidenyoghurt de kruiden fijn en meng met de yoghurt, de knoflook en wat zout.

  3. Verhit de olie in een ruime pan op middelhoog vuur en bak er de ui en de broccoli ca. 8 minuten in tot de broccoli beetgaar is. Voeg de kikkererwten toe en bak nog 2 minuten. Blus af met de butter chicken-saus en verwarm goed door. Voeg evt. een scheutje water toe om het geheel wat dunner te maken. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de broccoli met de saus over diepe borden en schep er een flinke lepel van de kruidenyoghurt op. Maak af met het amandelkruim. Geef er naan bij .

Receptuur en foto’s: Willem van Santen

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!