Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Antipasto-salade met tortellini en grissini van zwarte olijven

Dit zijn de lekkerste tortellini recepten

Advertentie

Macaroni, spaghetti en penne staan bij de meeste mensen wekelijks op tafel. Maar eet jij ook wel eens tortellini? Wij vertellen je alles over deze pastasoort én delen onze favoriete tortellini recepten!

Wat is tortellini?

Voordat we de lekkerste tortellini recepten met je delen, leggen we eerst uit wat tortellini is en wanneer je deze pastasoort gebruikt. De welbekende kleine ringetjes zijn een typische pastasoort uit Bologna. De naam tortellini wordt gebruikt voor de gerechten die op basis van de pasta worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de deegringetjes met saus, een soep of stoofgerecht met de pasta als vulling of de onderstaande tortellini recepten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tortellini of tortelloni?

Doordat ze zo klein van stuk zijn, wordt de pastasoort wordt veelal als vulling gebruikt in soepen, salades of ovenschotels. Verwar ze in pasta recepten vooral niet met tortelloni. Dat is de grotere variant van de gevulde deegringetjes en zul je minder snel als vulling bij een gerecht tegenkomen. Wel zul je zien dat zowel de tortelloni als tortellini meestal worden gevuld met parmaham of parmezaanse kaas, of gewoon alle twee:

Tortellini gevuld met parmaham en parmezaanse kaas in tomatensaus

Tortellini gevuld met parmaham en parmezaanse kaas in tomatensaus

Waarom zou je het in de winkel kopen als je ook zelf pasta maken kunt? In dit recept doen we alles zelf!

Bekijk volledige recept

Voor het deeg

300 g pastabloem
3 eieren
2 el olijfolie
zout en peper
vershoudfolie
pastamachine

Voor de vulling

200 g ricotta
75 g parmaham (fijngehakt)
75 g parmezaanse kaas (geraspt)
1 eidooier
1 spuitzak

Voor de saus

3 tenen knoflook (gesnipperd)
2 el olijfolie
4 takjes rozemarijn (+ extra)
1 tl venkelzaadjes
1/2 fles Mutti passata datterini uit Emilia-Romagna
400 ml groentebouillon
150 g kerstomaatjes (gehalveerd)

Voor de pangrattato

4 el grof broodkruim
2 el olijfolie
lekkere olijfolie (om te besprenkelen)

Bereiding

  1. Kneed voor het deeg de pastabloem, de eieren, de olijfolie en een snuf zout in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Verpak het deeg in folie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast. Meng intussen voor de vulling de ricotta met de parmaham, de parmezaanse kaas en de eidooier. Breng op smaak met zout en peper en schep in de spuitzak.

  2. Fruit voor de saus de knoflook glazig in de olijfolie. Voeg de rozemarijn en het venkelzaad toe en fruit nog 1 minuut, maar zorg dat de knoflook niet verkleurt. Blus af met de passata en de groentebouillon. Laat op laag vuur nog ca. 10 minuten rustig koken. Breng de saus op smaak met zout en peper. Roer de kerstomaatjes erdoorheen. Bak intussen voor de pangrattato het broodkruim goudbruin en krokant in de olijfolie. Laat afkoelen op keukenpapier en meng er wat zout doorheen.

  3. Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke porties. Rol iedere portie met een pastamachine op de één na dunste stand uit tot 4 dunne, langwerpige plakken. Snij d met een pizzawieltje of mes in vierkantjes van 5×5 cm. Spuit op elk vierkantje een hoopje van de vulling. Vouw 2 puntjes van elk vierkantje naar elkaar toe zodat je een driehoekje hebt. Druk nu de deegrandjes goed op elkaar. Vouw de 2 tegenoverliggende puntjes van de driehoek naar elkaar toe en druk stevig op elkaar. Herhaal net zo lang tot de pasta of de vulling op is.

  4. Kook de tortellini in een grote pan kokend water met wat zout in ca. 2 minuten gaar. Schep de tortellini direct in de pan met tomatensaus en verwarm het geheel nog goed door, zodat de saus aan de pasta plakt. Verdeel over diepe borden en druppel er nog wat lekkere olij folie overheen. Maak af met wat verse rozemarij nnaaldjes en de pangrattato.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Tortellini recepten

Nu je weet wat tortellini is en hoe je het als vulling kunt gebruiken in salades, soepen of ovenschotels, kun je vast niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Daarom hebben wij de lekkerste tortellini recepten voor je verzameld:

Cover voor

Voorjaarssoep

Italianen maken graag gebruik van kleine tortellini om hun soep meer body te geven. Je begrijpt dat je in dit recept dus zeker geen tortolloni moet toevoegen…

Naar het recept
Antipasto-salade met tortellini en grissini van zwarte olijven

Antipasto-salade met grissini van zwarte olijven

A salad a day: dit doktersadvies slaat niemand in de wind. Deze salade met romige mozzarella en knapperige grissini wil je iedere dag op tafel zetten.

Naar het recept
Lekker makkelijk: Griekse tortellinisalade

Griekse tortellinisalade

Dat niet alle tortellini recepten op en top Italiaans zijn, bewijst deze Griekse salade. Tip: maak extra veel salade en neem het de volgende dag mee naar het werk of voor de picknick in het park.

Naar het recept
Broccoli-tortellinischotel met ham en pecannoten

Broccoli-tortellinischotel met ham en pecannoten

In een ovenschotel doet de pastasoort het ook verrassend goed. Lekker in combinatie met broccoli, hartige ham en knapperige pecan.

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!