Winterse soep
Hoe kouder het wordt, hoe meer zin in soep we krijgen. Niets is lekkerder dan een kommetje zelfgemaakte winterse soep. Heerlijk om je aan op te warmen en vaak ook nog eens boordevol groenten. Ga jij vandaag bijvoorbeeld voor pompoen- of preisoep? Eet smakelijk!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons
Bloemkool en kaas blijven een gouden combinatie. Is het niet als ovenschotel, dan is het wel in deze winterse soep. Voor de ultieme verwarmende soep voegen we in dit recept zowel cheddar als Parmezaanse kaas toe, want kaas is baas.
Bruine-bonensoep van Yvonne’s oma
Laten we eerlijk zijn; oma’s soep is áltijd de lekkerste soep! Bij hoge uitzondering deelt Yvonne een geheim familierecept: bruine-bonensoep van haar oma. Gevuld met bruine bonen, ui, prei en – hoe kan het ook anders – Drentse droge worst. En véél droge worst, want als Yvonne’s oma ergens een hekel aan had was het wel dat geprik in de pan, het vechten om het laatste stukje worst.
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Boerenkoolsoep met gehaktballetjes en parmezaan
Wist je dat je met boerenkool veel meer lekkers kan maken dan alleen maar de bekende stamppot? Stoof hem eens in een heerlijke winterse soep bijvoorbeeld. Door orzo aan de soep toe te voegen is het meteen een vullende maaltijdsoep. Maak van tevoren een pan vol, dan heb je genoeg om snel een kom soep op tafel te zetten op drukke doordeweekse dagen.
Preisoep met parmezaancroute
Dit is niet zomaar een winterse soep met prei, maar eentje waar ook nog eens eekhoorntjesbrood doorheen gaat. Dat is weer net even anders dan dat je gewend bent waarschijnlijk. Schenk de soep in ovenvaste kommen zodat je een parmezaancroute erop kunt maken. Serveer de kommen vervolgens direct, ideaal voor als je een etentje organiseert.
Pompoen-linzensoep met spinazie
Een goed vullende maaltijdsoep met pompoen, linzen en spinazie. En ook nog eens lekker romig van smaak door de yoghurt. Liever een vegan maaltijd? Laat de yoghurt dan weg of vervang ‘m door plantaardige yoghurt.
Onze favoriete winterse soep:
Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons
Een snelle soep die zo op tafel staat. Boordevol groenten door de bloemkool en prei. De zelfgemaakte croutons smaken er heerlijk bij. Oh ja, en kaas is baas natuurlijk. In dit geval gaat er een handje cheddar en parmezaan doorheen.
Voor de croutons
Voor de soep
Bereiding
Verwarm voor de croutons de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verwijder de korst van de ciabatta en snijd het brood in blokjes. Meng het brood met 2-3 el olijfolie. Voeg wat zeezout en de tijm toe en meng nogmaals. Verdeel het brood over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 10-15 minuten goudbruin en krokant in de oven.
Verhit voor de soep een klontje boter in een pan en bak er de prei in tot hij zachter wordt. Voeg de bloemkool toe en bak ca. 5 minuten. Voeg de bouillon en de melk toe en breng aan de kook. Kook 20-25 minuten op laag vuur tot de bloemkool heel zacht is.
Pureer de soep glad met een staafmixer. Verhit de soep op laag vuur en roer de cheddar en de parmezaan erdoorheen tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de croutons en serveer.
© olive Magazine/Immediate Media Foto’s: Tony Briscoe Receptuur: Janine Ratcliffe Styling: Jenny Iggleden Foodstyling: Katy Greenwood
Lees meer over soep:
Onze tips
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
6x romantische gerechten voor twee personen
Must-haves: deze producten uit de toko wil je halen
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Zo overleef je de winterdip: heerlijke recepten en energieboosters
Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.