Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Winterse soep: pompoen-linzensoep met spinazie

5x winterse soep om je aan te verwarmen

Hoe kouder het wordt, hoe meer zin we in soep krijgen. Met deze vijf recepten zit je er gegarandeerd warmpjes bij deze winter. Van een vullende linzensoep tot aan een romige bloemkoolsoep met kaas, deze winterse soepen mag je niet missen!

Winterse soep

Hoe kouder het wordt, hoe meer zin in soep we krijgen. Niets is lekkerder dan een kommetje zelfgemaakte winterse soep. Heerlijk om je aan op te warmen en vaak ook nog eens boordevol groenten. Ga jij vandaag bijvoorbeeld voor pompoen- of preisoep? Eet smakelijk!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons

Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons

Bloemkool en kaas blijven een gouden combinatie. Is het niet als ovenschotel, dan is het wel in deze winterse soep. Voor de ultieme verwarmende soep voegen we in dit recept zowel cheddar als Parmezaanse kaas toe, want kaas is baas.

Naar het recept
Oma's soep: bruine-bonensoep van Yvonnes oma

Bruine-bonensoep van Yvonne’s oma

Laten we eerlijk zijn; oma’s soep is áltijd de lekkerste soep! Bij hoge uitzondering deelt Yvonne een geheim familierecept: bruine-bonensoep van haar oma. Gevuld met bruine bonen, ui, prei en – hoe kan het ook anders – Drentse droge worst. En véél droge worst, want als Yvonne’s oma ergens een hekel aan had was het wel dat geprik in de pan, het vechten om het laatste stukje worst.

Naar het recept

Tip!

Boerenkoolsoep met gehaktballetjes en parmezaan

Boerenkoolsoep met gehaktballetjes en parmezaan

Wist je dat je met boerenkool veel meer lekkers kan maken dan alleen maar de bekende stamppot? Stoof hem eens in een heerlijke winterse soep bijvoorbeeld. Door orzo aan de soep toe te voegen is het meteen een vullende maaltijdsoep. Maak van tevoren een pan vol, dan heb je genoeg om snel een kom soep op tafel te zetten op drukke doordeweekse dagen.

Naar het recept
preisoep_kaas

Preisoep met parmezaancroute

Dit is niet zomaar een winterse soep met prei, maar eentje waar ook nog eens eekhoorntjesbrood doorheen gaat. Dat is weer net even anders dan dat je gewend bent waarschijnlijk. Schenk de soep in ovenvaste kommen zodat je een parmezaancroute erop kunt maken. Serveer de kommen vervolgens direct, ideaal voor als je een etentje organiseert.

Naar het recept
Winterse soep: pompoen-linzensoep met spinazie

Pompoen-linzensoep met spinazie

Een goed vullende maaltijdsoep met pompoen, linzen en spinazie. En ook nog eens lekker romig van smaak door de yoghurt. Liever een vegan maaltijd? Laat de yoghurt dan weg of vervang ‘m door plantaardige yoghurt.

Naar het recept

Onze favoriete winterse soep:

Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons

Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons

Een snelle soep die zo op tafel staat. Boordevol groenten door de bloemkool en prei. De zelfgemaakte croutons smaken er heerlijk bij. Oh ja, en kaas is baas natuurlijk. In dit geval gaat er een handje cheddar en parmezaan doorheen.

Bekijk volledige recept

Voor de croutons

½ ciabatta
3 el olijfolie
zeezout
1 tl tijmblaadjes – fijngehakt
bakpapier

Voor de soep

boter
2 preien – in ringen
1 bloemkool – in roosjes
600 ml groentebouillon
bijv. van 1 bouillonblokje
500 ml volle melk
100 g cheddar – geraspt
50 g parmezaan of grana padano – geraspt
zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm voor de croutons de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verwijder de korst van de ciabatta en snijd het brood in blokjes. Meng het brood met 2-3 el olijfolie. Voeg wat zeezout en de tijm toe en meng nogmaals. Verdeel het brood over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 10-15 minuten goudbruin en krokant in de oven.

  2. Verhit voor de soep een klontje boter in een pan en bak er de prei in tot hij zachter wordt. Voeg de bloemkool toe en bak ca. 5 minuten. Voeg de bouillon en de melk toe en breng aan de kook. Kook 20-25 minuten op laag vuur tot de bloemkool heel zacht is.

  3. Pureer de soep glad met een staafmixer. Verhit de soep op laag vuur en roer de cheddar en de parmezaan erdoorheen tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de croutons en serveer.

© olive Magazine/Immediate Media Foto’s: Tony Briscoe Receptuur: Janine Ratcliffe Styling: Jenny Iggleden Foodstyling: Katy Greenwood

Lees meer over soep:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!