Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Kerstpudding met sherry

Kerstpudding met sherry

  • Uitdagend

  • ca. 8 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 8 u. en 20 min. bereidingstijd

  • en 20 minuten wachttijd en 20 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Laat volgens de traditie iedereen één keer door het beslag roeren en daarbij een wens doen.

Bereiding

  1. Snijd het grotere fruit in stukjes. Meng het fruit met de gekonfijte citrusschil en de sherry in een kom, dek af en laat een nacht wellen.

  2. Vet de volgende dag een pudding- of tulbandvorm (1,2 l inhoud) in met boter en bedek de bodem met een kleine cirkel bakpapier. Zeef het meel in een kom, voeg de suiker, het broodkruim, de speculaaskruiden en een snufje zout toe en roer alles door elkaar.

  3. Voeg de eieren, de marmelade en de amandelen toe aan het gewelde fruit. Rasp 100 g koude boter erboven en meng alles door elkaar. Spatel het droge mengsel erdoorheen (laat volgens de traditie iedereen één keer roeren en daarbij een wens doen). Schep het mengsel in de vorm en druk aan. Bedek met een dubbele laag bakpapier en een laag aluminiumfolie en bind rondom strak vast met een stuk keukentouw.

  4. Zet de vorm in een pan met een laagje (3-5 cm) kokend water en dek af met een passend deksel. Stoom de pudding 8 uur op laag vuur, het water moet alleen heel rustig borrelen. Blijf in de buurt en controleer regelmatig of er nog water in de pan zit; vul het water weer aan wanneer nodig.

  5. Haal de vorm voorzichtig uit de pan en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar de pudding in de vorm, afgedekt met een nieuwe laag folie, op een koele, droge plaats tot de kerst. Verwarm de pudding voor gebruik door hem opnieuw 2 uur op dezelfde wijze te stomen en stort hem vervolgens op een bord of taartplateau. Of verwijder het folie, stort de pudding op een magnetronbestendig bord en verwarm 3 minuten, laat 30 seconden staan en verwarm opnieuw 3 minuten. Verwarm vlak voor het serveren de brandy en giet hem over de warme pudding. Snijd de pudding in punten en serveer eventueel met slagroom of roomijs.

Per portie: 541 kcal | 81 g koolhydraten | 7 g eiwit | 16 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Adam Bush Foto’s: Vinny Whiteman Styling: Faye Wears Foodstyling: Libby Silbermann

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)