Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Recepten met 'nduja: wat is 'nduja

7x de beste recepten met ‘nduja

Profielfoto van BasBas Erkens

Ken je de pittige Italiaanse worst ‘nduja al? Wij kunnen ondertussen niet meer zonder in de keuken. Op een tosti, op een pizza of zelfs door de gebakken spruitjes; dit zijn onze favoriete recepten met ‘nduja!

Lees verder na de advertentie

Recepten met ‘nduja

Misschien ben je hem wel eens tegengekomen in een recept, want recepten met ‘nduja wordt steeds populairder. Het is een aan de lucht gedroogde, smeerbare worst die bekend staat om zijn pittigheid.

De delicatesse komt oorspronkelijk uit Calabrië, met name uit het gebied Spilinga in het verre zuiden van Italië. Je kunt er van alles mee maken, we delen dan ook maar al te graag deze recepten met ‘nduja.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Onze favoriete recepten met ‘nduja:

ravioli met eidooier en nduja-olie

Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie

Zelf ravioli maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, dit gerecht staat al met een uurtje werk op tafel. Het is niet voor niets een van onze favoriete recepten met ‘nduja, probeer maar eens uit!

Naar het recept
Mosselen met ‘nduja

Mosselen met ‘nduja

Zeker als ze in het seizoen zijn koken we graag met mosselen. Onlangs ging Bas nog langs bij Sergio Herman, die in zijn nieuwe kookboek alles vertelt over mosselen. En wat blijkt? De Italiaanse worst ‘nduja past erg goed bij de ziltige mossel!

Naar het recept
Bruschetta met ‘nduja

Bruschetta met ‘nduja

Bij de late middagborrel, als voorgerecht of als hapje op de lange avonden vol goede gesprekken en dito wijn. Met bruschetta zit je altijd goed! Een van de vaste ingrediënten van deze variant is ‘nduja. Hierin zit Calabrese peper die de worst zo lekker pittig maakt.

Naar het recept
Gebakken spruitjes met ‘nduja

Gebakken spruitjes met ‘nduja

Dit gerecht staat zo op tafel, daarnaast heb je ook maar een handjevol ingrediënten nodig. Kortom; gemak dient de mens met dit heerlijke recept voor gebakken spruitjes!

Naar het recept
Mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja

Mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja

Mafaldine is een lange lintvormige pasta met gekrulde randen, ideaal om te combineren met grove, rijke sauzen met vlees. De ragù van varkensgehakt past er perfect bij en dankzij de pittige ‘nduja-worstjes wordt hij nog lekkerder. Door de ragù lekker lang te laten pruttelen, kookt hij lekker in en wordt de smaak nog intenser.

Naar het recept
Makreel met ‘nduja-kikkererwtenstoof

Makreel met ‘nduja-kikkererwtenstoof

De stoof van kikkererwten en cherrytomaten kan naast de verse makreel best wat pit gebruiken. En laten we daar nu net de juiste worst voor hebben!

Naar het recept
Sint-jakobsschelpen met ‘nduja-boter

Sint-jakobsschelpen met ‘nduja-boter

De pittige Italiaanse worst smaakt ook heerlijke door boter heen, dat bewijst dit recept wel. Tip: houd tijdens het grillen de schelpen stabiel door ze op een bergje grof zout te zetten.

Naar het recept
Redactiefavoriet
ravioli met eidooier en nduja-olie

Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie

Zelf ravioli maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, dit gerecht staat al met een uurtje werk op tafel. Het is niet voor niets een van onze favoriete recepten met ‘nduja, probeer maar eens uit!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 50 g ‘nduja (*)
  • 2 el olijfolie
  • 6 blaadjes salie

Het pastadeeg

  • 150 g bloem type 00 extra (voor pasta)
  • zout
  • 1 ei
  • 2 eidooiers

De vulling

  • 150 g ricotta
  • 25 g extra parmezaan (fijngeraspt)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • nootmuskaat
  • peper
  • 4 eidooiers

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • spuitzak
  • uitsteekvorm
  • pastamachine

Bereiding

  1. Doe voor het pastadeeg 150 g bloem in een kom met ½ tl zout en maak een kuiltje in het midden. Breek het hele ei boven het kuiltje en voeg de 2 eidooiers toe. Kluts het ei met een vork. Meng daarbij geleidelijk de bloem van de rand erdoorheen tot het een gebonden mengsel vormt. Kneed het verder met de handen tot een grof deeg. Voeg eventueel een beetje eiwit toe als het deeg droog aanvoelt. Als het deeg loskomt van de rand, kneed het dan nog ca. 10 minuten door tot het glad en elastisch is. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast.

  2. Klop voor de vulling met een garde de ricotta, 25 g parmezaan, de knoflook, een snuf gemalen nootmuskaat, zout en peper door elkaar. Doe het mengsel in een spuitzak met een spuitmond van 1 cm Ø.

  3. Snijd het pastadeeg in tweeën en draai elk deel door een pastamachine, beginnend op de wijdste stand. Draai het deeg tweemaal door elke stand tot en met de voorlaatste stand.

  4. Bestuif een werkblad met bloem en leg er de twee pastavellen op. Spuit op een pastavel 4 open ringen van 5 cm Ø van de vulling, met ca. 8 cm ruimte tussen de ringen. Spuit bovenop elke ring nog een ring, zodat de rand hoog genoeg is om er een eidooier in te doen. Laat voorzichtig in elke ring een eidooier glijden. Maak met je vinger het deeg rondom de ringen vochtig.

  5. Leg het tweede pastavel er voorzichtig bovenop en druk het deeg rondom de ravioli voorzichtig aan, zodat er zich geen luchtbellen vormen. Steek de ravioli uit met een uitsteekvorm.

  6. Doe de ‘nduja en de olijfolie in een koude koekenpan en verhit tot het vet van de ‘nduja gesmolten is. Verbrokkel de worst met een houten lepel. Voeg de salie toe en bak hem 1 minuut in de olie.

  7. Breng water met wat zout in een grote pan aan de kook. Kook de ravioli ca. 3 minuten en neem ze uit het water met een schuimspaan.

  8. Serveer de ravioli met de ‘nduja-olie en de salie en bestrooi met extra parmezaan.

*’Nduja is pikante smeerbare worst uit Zuid-Italië, verkrijgbaar bij gespecialiseerde delicatessenzaken of online.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Ant Duncan Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Emily Kydd

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!