
Hagelslag, chocoladepasta en volvette kaas staan steevast op de Nederlandse ontbijttafel. Hartstikke lekker, maar soms wil je ook kiezen voor gezond broodbeleg als alternatief. En om je wat inspiratie te bieden geven we ideeën voor zowel zoet als hartig beleg voor op de boterham.
Lees verder na de advertentie
Gezond broodbeleg
Een goed ontbijt of een stevige lunch bestaat vaak uit een gezonde boterham. Maar wat smeer je dan op je broodje, oftewel, wat is gezond broodbeleg? Volgens het Voedingscentrum maak je in ieder geval een keuze uit producten uit de Schijf van Vijf. Kies bijvoorbeeld voor fruit, groente, ei of peulvruchten. Wij geven je handige tips en inspiratie.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Mager broodbeleg
Een van de opties voor een gezondere keuze is om voor mager broodbeleg te gaan. Mager houdt in dat er relatief weinig vet in zit. Onze tips?
- Neem in plaats van volvette 48+ kaas de 30+ variant. Of ga voor magere smeerkaas
- Hüttekäse, ook wel cottage cheese, lekker met wat plakjes radijs, zout en peper. Of zoet, met een lepeltje (minder suiker) jam of verse aardbeien
- Kipfilet, ham of rookvlees, ook lekker met wat plakjes komkommer of augurk
- Gekookt ei
- Hummus, het liefst zelfgemaakt zoals de ultieme kikkererwten hummus of rode bieten hummus
- Gegrilde groente (het lekkerst zelfgemaakt)
- Tomaat in plakken met een snuf zout en peper
- Banaan in plakjes
- Aardbei in plakjes
Eiwitrijk broodbeleg
Wil je een gezonde boterham met veel eiwitten? Denk dan eens aan een van deze opties:
- Gekookt of gebakken ei, of een omelet
- Zelfgemaakte eiersalade, met yoghurt in plaats van crème fraîche maak je hem nog een tikje gezonder
- Pindakaas zit bomvol eiwitten. De gezondste keuze is dan wel 100% pindakaas, zonder toevoegingen
- Tonijnsalade
- Hummus (kikkererwten zijn een goede bron van eiwitten!), het liefst zelfgemaakt
- Kalkoenfilet
- Hüttekäse (cottage cheese) is naast mager ook een goede eiwitbron

Vegetarisch broodbeleg
Ook als vegetariër zijn er natuurlijk genoeg gezonde opties voor op brood te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Hummus (het liefst zelfgemaakt) met plakjes komkommer of tomaat
- Avocado, eventueel met een gekookt eitje of gerookte zalm
- Gegrilde groente
- Fruit, zoals banaan of aardbei
- Notenpasta, zoals pindakaas, cashewpasta of amandelpasta: allemaal rijk aan eiwitten en goede vetten
- Gekookt of gebakken ei
- Yoghurt doperwtendip of doperwten tapenade
Liever zoet dan hartig broodbeleg?
Bij gezond denk je misschien eerder aan hartig broodbeleg. Niets is minder waar. Naast hagelslag of chocopasta zijn er ok allerlei gezondere keuzes voor zoet op brood te verzinnen. Deze bijvoorbeeld:
- Vers fruit, bijvoorbeeld plakjes aardbei, banaan of peer (die laatste twee zijn lekker met een snuf kaneel)
- Appelstroop of perenstroop, het liefst een versie met minder suiker
- Halvajam of zelfgemaakte jam met wat minder suiker
- Plakjes vijg, ook lekker met een dunlaagje zuivelspread
- Hüttekäse met aardbeien of met plakjes appel met kaneel
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

10x lekkere lunch gerechten met avocado

3x de lekkerste lunchgerechten met ConsorcioSerrano-ham

3x thuiswerklunches waar je collega’s jaloers van worden

3x heerlijke recepten met groente & fruit voor de lunch

15x heerlijke broodjes voor de picknick

Dit zijn de lekkerste gerechten met kip

Slaap je slecht van de hitte? Dit moet je vanavond eten (of juist niet)

Zomerse stoofpot: 7x verrassende recepten
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?