Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Cover voor Gezond broodbeleg: ideeën voor zoet én hartig

Gezond broodbeleg: ideeën voor zoet én hartig

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Hagelslag, chocoladepasta en volvette kaas staan steevast op de Nederlandse ontbijttafel. Hartstikke lekker, maar soms wil je ook kiezen voor gezond broodbeleg als alternatief. En om je wat inspiratie te bieden geven we ideeën voor zowel zoet als hartig beleg voor op de boterham.

Gezond broodbeleg

Een goed ontbijt of een stevige lunch bestaat vaak uit een gezonde boterham. Maar wat smeer je dan op je broodje, oftewel, wat is gezond broodbeleg? Volgens het Voedingscentrum maak je in ieder geval een keuze uit producten uit de Schijf van Vijf. Kies bijvoorbeeld voor fruit, groente, ei of peulvruchten. Wij geven je handige tips en inspiratie.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mager broodbeleg

Een van de opties voor een gezondere keuze is om voor mager broodbeleg te gaan. Mager houdt in dat er relatief weinig vet in zit. Onze tips?

  • Neem in plaats van volvette 48+ kaas de 30+ variant. Of ga voor magere smeerkaas
  • Hüttekäse, ook wel cottage cheese, lekker met wat plakjes radijs, zout en peper. Of zoet, met een lepeltje (minder suiker) jam of verse aardbeien
  • Kipfilet, ham of rookvlees, ook lekker met wat plakjes komkommer of augurk
  • Gekookt ei
  • Hummus, het liefst zelfgemaakt
  • Gegrilde groente (het lekkerst zelfgemaakt)
  • Tomaat in plakken met een snuf zout en peper
  • Banaan in plakjes
  • Aardbei in plakjes

Eiwitrijk broodbeleg

Wil je een gezonde boterham met veel eiwitten? Denk dan eens aan een van deze opties:

  • Gekookt of gebakken ei, of een omelet
  • Zelfgemaakte eiersalade, met yoghurt in plaats van crème fraîche maak je hem nog een tikje gezonder
  • Pindakaas zit bomvol eiwitten. De gezondste keuze is dan wel 100% pindakaas, zonder toevoegingen
  • Tonijnsalade
  • Hummus (kikkererwten zijn een goede bron van eiwitten!), het liefst zelfgemaakt
  • Kalkoenfilet
  • Hüttekäse (cottage cheese) is naast mager ook een goede eiwitbron
cottage cheese

Vegetarisch broodbeleg

Ook als vegetariër zijn er genoeg gezonde opties voor op brood te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Hummus (het liefst zelfgemaakt) met plakjes komkommer of tomaat
  • Avocado, eventueel met een gekookt eitje
  • Gegrilde groente
  • Fruit, zoals banaan of aardbei
  • Notenpasta, zoals pindakaas, cashewpasta of amandelpasta: allemaal rijk aan eiwitten en goede vetten
  • Gekookt of gebakken ei
  • Yoghurt doperwtendip

Liever zoet dan hartig broodbeleg?

Bij gezond denk je misschien eerder aan hartig broodbeleg. Niets is minder waar. Naast hagelslag of chocopasta zijn er ok allerlei gezondere keuzes voor zoet op brood te verzinnen. Deze bijvoorbeeld:

  • Vers fruit, bijvoorbeeld plakjes aardbei, banaan of peer (die laatste twee zijn lekker met een snuf kaneel)
  • Appelstroop of perenstroop, het liefst een versie met minder suiker
  • Halvajam of zelfgemaakte jam met wat minder suiker
  • Plakjes vijg, ook lekker met een dunlaagje zuivelspread
  • Hüttekäse met aardbeien of met plakjes appel met kaneel

Broodjes recepten met gezond beleg

Heb je de lijstje doorgespit en wil je graag de keuken in? Met deze recepten geef je jou boterham of broodje in ieder geval een gezonde twist.

De ultieme hummus

De ultieme hummus

Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar bakje hummus kopen, maar zelfgemaakt is echt lekkerder (en gezonder ook nog!).

Naar het recept
rodebietenhummus

Rodebietenhummus

Wil je variëren op de standaard hummus? Wat dacht je van deze met bietjes. Niet alleen de smaak, ook de kleur knalt zo lekker!

Naar het recept
Cover voor

Doperwtentapenade

Zin in iets anders dan hummus? Deze doperwtenspread zit óók boordevol eiwitten, maar smaakt net even anders.

Naar het recept
eiersalade

Zelfgemaakte eiersalade

Zelf eiersalade maken? Ontdek hoe je in een handomdraai een smeuïge mix van verse eieren, mayonaise en kruiden maakt.

Naar het recept
Zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken is niet alleen leuk om te doen, je zorgt er ook voor dat alle potjes uit de supermarkt erbij verbleken. Met dit recept heb je de komende tijd heerlijk beleg voor op brood, maar je kunt je eigen creatie ook gebruiken voor een taart of koekjes.

Naar het recept
Zalmspread

Zalmspread met chorizo & tuinkers

De zalmsalade die je in de supermarkt vindt zit vaak vol toevoegingen. Niet nodig! Met dit recept maak je je eigen zalmspread, minstens net zo lekker en een tikje gezonder.

Naar het recept
all day everything: avocadospread met munt en blauwe bessen op knäckebröd

Avocadospread met munt en blauwe bessen op knäckebröd

Avocado met zout en peper is al lekker op zich, maar met dit recept maak je er een frisse spread met munt en blauwe van. Leuk om mee te variëren!

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!