Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Tomatengalette met geklopte feta

7x de lekkerste recepten met feta

Profielfoto van BasBas Erkens

Wist je dat er in Griekse kaaswinkeltjes bordjes hangen met daarop de vijftien feta-geboden? Dat zijn de regels waar deze zoute kaas volgens de Griekse wetgeving aan moet voldoen. Niet alle kaas kan dus zomaar feta worden. We zetten onze favoriete recepten met feta op het menu – zo kun je een hele week feta eten.

Lees verder onder de advertentie

Recepten met feta

In een salade, door een pasta of uit de oven: wij koken maar al te graag met feta. Dit zijn dan ook wat ons betreft de lekkerste recepten met feta.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is feta?

Feta is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. In de supermarkt zie je ook vaak ‘witte kaas’ liggen, deze is vaak op basis van koemelk en mag daardoor geen feta heten.

Tip!

De lekkerste recepten met feta:

Griekse salade met tuinbonen en gemarineerde feta

Griekse salade met tuinbonen en gemarineerde feta

De gemarineerde feta in deze salade is echt hemels. Voeg daar nog dille, tuinbonen en groene olijven aan toe en je hebt een perfecte salade voor bij de barbecue.

Naar het recept
Bietenplaattaart met geklopte feta

Bietenplaattaart met geklopte feta

Bieten en feta zijn een klassieke combinatie, maar deze knapperige plaattaart van Donna Hay zit toch vol verrassingen. Probeer maar eens uit!

Naar het recept
Hartige baklava met pompoen en feta

Hartige baklava met pompoen en feta

Dit recept voor hartige baklava kost wat moeite, maar dat vergeet je meteen zodra je de eerste hap hebt genomen. Ideaal om te delen, al snappen we het ook als je deze baklava liever voor jezelf houdt.

Naar het recept
Lamsspies met linzen-fetasalade

Lamsspies met linzen-fetasalade

Mals lamsvlees, frisse salade en romige feta maken dit gerecht tot een van onze favorieten. Dat het ook nog supermakkelijk te maken is speelt ook zeker een rol. Kortom; zoek je makkelijk, snel én heel erg lekker? Dan mag je dit recept niet missen.

Naar het recept
Tomatengalette met geklopte feta

Tomatengalette met geklopte feta

De feta in dit recept is zó romig en zacht dat je er wel een dutje op zou willen doen. Dat deze galette er zo mooi uitziet is ook zeker geen straf.

Naar het recept
Orzo met garnalen en feta

Orzo met garnalen en feta

Garnalen kunnen in onze ogen niets fout doen, al helemaal niet in combinatie met heerlijke pasta, sappige cherrytomaatjes en zoute feta.

Naar het recept
Weekmenu gegrilde maiskolf met feta en chilimayo

Gegrilde maiskolf met feta en chilimayo

Voor dit recept heb je alleen maar dertig minuten en flinke honger nodig, want het is gigantisch lekker.

Naar het recept

Lees ook:

Uitgelicht recept
Griekse salade met tuinbonen en gemarineerde feta

Griekse salade met tuinbonen en gemarineerde feta

De gemarineerde feta in deze salade is echt hemels. Voeg daar nog dille, tuinbonen en groene olijven aan toe en je hebt een perfecte salade voor bij de barbecue.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

200 g feta
1 tl venkelzaad (geroosterd)
2 citroenen (1 geraspt en beide uitgeperst)
3 el olijfolie
2 el verse dille
zout en peper
¼ tl gedroogde oregano
1 rode ui (grof gesnipperd)
350 g tuinbonen (dubbelgedopt*)
½ komkommer (gehalveerd en in halve maantjes)
4 el groene olijven
1 stengel bleekselderij (in stukjes)
bosje verse peterselie
1 krop little gem (gewassen)
pita’s of platbrood (om te serveren)

Bereiding

  1. Verkruimel de feta zeer grof boven een kom. Meng het venkelzaad, de citroenschil, de helft van het citroensap en 1 el olijfolie erdoorheen. Breng op smaak met peper. Roer goed door en laat de feta ca. 20 minuten marineren. Roer af en toe even door.

  2. Meng het overige citroensap, de verse dille, de overige olijfolie en de oregano en breng op smaak met zout en peper. Doe de rode ui in een vergiet en giet er kokend water overheen. Laat goed uitlekken en roer de ui door de dressing.

  3. Kook de tuinbonen 2-3 minuten in een pan met water met zout. Giet de tuinbonen af en spoel af onder koud stromend water. Meng de tuinbonen met de komkommer, de groene olijven, de bleekselderij en de peterselie. Sprenkel de dressing over de salade en meng het geheel goed door elkaar.

  4. Haal de slabladeren los van de krop en verdeel over 2-3 borden. Verdeel de salade en de gemarineerde feta over de bladeren. Serveer met pita’s of naan.

© olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Sarah Cook Foto’s: Lara Holmes Styling: Sarah Birksfood Foodstyling: Anna Glover

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!