Advertentie
Griekse gerechten
Om Griekse gerechten te proeven, hoef je echt niet het vliegtuig te pakken. Met deze recepten haal jij de Griekse keuken in huis. Alleen al bij het zien van de foto’s wanen wij ons zowat op archipel. Dus hup, zet de Griekse muziek maar aan en haal het zonnetje in huis!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Griekse salade
We kunnen niet anders dan dit lijstje met Griekse gerechten aftrappen met een echte klassieker. Met tomaat, komkommer, rode ui, feta en olijven maak je in een handomdraai een traditionele salade.
Naar het receptMoussaka
Deze traditionele Griekse ovenschotel bestaat uit laagjes aubergine, gehakt en bechamelsaus. De moussaka is afgetopt met een flinke laag smeuïge kaas. Het water begint ons al in de mond te lopen… Door de aubergines te bestrooien met zout verdwijnt de bittere smaak en het overtollige vocht uit de groente.
Naar het receptKipsouvlaki met salade, hummus en pita
Kip, salade, hummus en pita. Een heerlijke combinatie. Is het nog lekker weer? Zwengel de barbecue aan en grill de kippendij in de buitenlucht! Op een prikker natuurlijk, want souvlaki is Grieks voor spiesje.
Naar het receptCalamari met rode peper en koriander
In de archipel van het Middellandse Zeegebied maken ze seafood als de beste klaar. Calamari is een traditioneel gerecht dat uit gefrituurde inktvis bestaat. Lekker met een snuf rode peper en koriander.
Naar het receptGriekse kip gyros in een pita
Soms kun je daar opeens zin in hebben: een flinke pita met gyros. Maar wist je dat deze snack oorspronkelijk uit Griekenland komt? We beginnen vroeg met koken en knopen ‘m dicht, want vol zal hij worden!
Naar het receptGevulde wijnbladeren met bulgur en rozijnen
Om van dolmades te genieten, hoef je echt niet het vliegtuig naar Griekenland te pakken. De wijnbladeren koop je bij een Turkse winkel. Verse wijnbladeren zijn het allerlekkerst maar mocht je deze niet kunnen vinden dan kan je ook wijnbladeren uit pot of blik gebruiken. Meestal worden de wijnbladeren met rijst gevuld maar wij gaan dit keer voor een vulling met bulgur.
Naar het receptGarnalen ‘Spetsiota’
Spetsiota verwijst naar het Griekse eiland Spetses, waar ze om hun seafood bekend staan. Eerlijk is eerlijk, deze garnalen smaken het beste met je voetjes in het zand en de zon op je bolletje. Maar laat je vooral niet tegenhouden om het recept ook thuis eens te proberen want zo haal je een beetje vakantie in huis. Serveer het met stokbrood en citroen.
Naar het receptBaklava met gezouten-honingsiroop
Een typisch toetje waar je niet om heen kunt is baklava. De zoete lekkernij is onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar!
Naar het receptKataifi met pistache en walnoten
Kataifi is Grieks voor gesponnen deeg. De draadjesachtige structuur van dit gebakje is dan ook typisch Grieks. De aan baklava verwante lekkernij is mierzoet, maar oh zo lekker. Wij maken ‘m met walnoten en pistache; de perfecte mix van zoet, knapperig en lekker boterig.
Naar het receptOnze tips
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.