Griekse gerechten

Om Griekse gerechten te proeven, hoef je echt niet het vliegtuig te pakken. Met deze recepten haal jij de Griekse keuken in huis. Alleen al bij het zien van de foto’s wanen wij ons zowat op archipel. Dus hup zet typische Griekse muziek aan en haal het zonnetje bij jou in huis!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Griekse salade

We kunnen niet anders dan dit lijstje met Griekse gerechten aftrappen met een echte klassieker. Met tomaat, komkommer, rode ui, feta en olijven maak je in een handomdraai een traditionele salade.

> naar het recept: Griekse salade

Griekse gerechten salade

Moussaka

Deze traditionele Griekse ovenschotel bestaat uit laagjes aubergine, gehakt en bechamelsaus. De moussaka is afgetopt met een flinke laag smeuïge kaas. Het water begint ons al in de mond te lopen… Door de aubergines te bestrooien met zout verdwijnt de bittere smaak en het overtollige vocht uit de groente.

> naar het recept: moussaka

moussaka

Souvlaki

Kip, salade, hummus en pita. Een heerlijke combinatie. Is het nog lekker weer? Zwengel de barbecue aan en grill de kippendij in de buitenlucht! Op een prikker natuurlijk, want souvlaki is Grieks voor spiesje.

> naar het recept: kipsouvlaki met salade, hummus en pita

Kipsouvlaki met salade, hummus en pita

Calamari

In de archipel van het Middellandse Zeegebied maken ze seafood als de beste klaar. Calamari is een traditioneel gerecht dat uit gefrituurde inktvis bestaat. Lekker met een snuf rode peper en koriander.

> naar het recept: calamari met rode peper en koriander

Calamari met rode peper en koriander

Gyros

Soms kun je daar opeens zin in hebben: een flink broodje pita met kip gyros. Maar wist je dat deze snack oorspronkelijk uit Griekenland komt? We beginnen vroeg met koken en knopen ‘m dicht want vol zal hij worden!

> naar het recept: Griekse kip gyros in een pita

griekse gerechten

Dolmades

Om van dolmades te genieten, hoef je echt niet het vliegtuig naar Griekenland te pakken. De wijnbladeren koop je bij een Turkse winkel. Verse wijnbladeren zijn het allerlekkerst maar mocht je deze niet kunnen vinden dan kan je ook wijnbladeren uit pot of blik gebruiken. Meestal worden de wijnbladeren met rijst gevuld maar wij gaan dit keer voor een vulling met bulgur.

> naar het recept: gevulde wijnbladeren met bulgur en rozijnen

griekse gerechten

Garnalen

Spetsiota verwijst naar het Griekse eiland Spetses, waar ze om hun seafood bekend staan. Eerlijk is eerlijk, deze garnalen smaken het beste met je voetjes in het zand en de zon op je bolletje. Maar laat je vooral niet tegenhouden om het recept ook thuis eens te proberen want zo haal je een beetje vakantie in huis. Serveer het met stokbrood en citroenpartjes.

> naar het recept: garnalen ‘Spetsiota’

Garnalen 'Spetsiota'

Baklava

Een typisch toetje waar je niet om heen kan is baklava. De zoete lekkernij is onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar!

> naar het recept: baklava met gezouten-honingsiroop 

Baklava met gezouten-honingsiroop

Kataifi

Kataifi is Grieks voor gesponnen deeg. De draadjesachtige structuur van dit gebakje is dan ook typisch Grieks. De aan baklava verwante lekkernij is mierzoet, maar o zo lekker. Wij maken ‘m met walnoten en pistache; de perfecte mix van zoet, knapperig en lekker boterig.

> naar het recept: kataifi met pistache en walnoten

grieks menu

Lees ook: Dit maak je met overgebleven restjes feta en witte kaas