Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Yiouvetsi met garnalen en orzo Griekse stoofschotel met pasta

Griekse gerechten: 12x inspiratie voor thuis op tafel

Wil je het vakantiegevoel in huis halen? Met deze typisch Griekse gerechten lukt dat zeker, weer of geen weer. De helderblauwe zee moet je er zelf maar even bij denken, wij zorgen voor de recepten!

Lees verder na de advertentie

Grieks eten

Om de lekkerste Griekse gerechten te proeven, hoef je echt niet het vliegtuig te pakken. Met deze recepten haal jij de Griekse keuken in huis. En gelukkig zijn dat meer dan genoeg recepten om uit te kiezen! Van lichte mezze (hapjes) tot stevige ovenschotels en rijke desserts, deze keuken heeft het allemaal. Alleen al bij het zien van de foto’s wanen wij ons zowat op archipel. Dus hup, zet de Griekse muziek maar aan en de frisse smaken in huis!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Griekse recepten

Yiouvetsi met garnalen en orzo Griekse stoofschotel met pasta

Yiouvetsi met garnalen en orzo Griekse stoofschotel met pasta

De Griekse keuken is al duizenden jaren oud, maar nog steeds geliefd over de hele wereld. Dit traditionele Griekse recept is in een modern jasje gestoken. Kalí órexi! (Smakelijk eten!)

Naar het recept
Kipsouvlaki met salade, hummus en pita

Kipsouvlaki met salade, hummus en pita

Kip, salade, hummus en pita. Een heerlijke combinatie. Is het nog lekker weer? Zwengel de barbecue aan en grill de kippendij in de buitenlucht! Op een prikker natuurlijk, want souvlaki is Grieks voor spiesje.

Naar het recept
garnalen

Garnalen ‘Spetsiota’

Spetsiota verwijst naar het Griekse eiland Spetses, waar ze om hun seafood bekend staan. Eerlijk is eerlijk, deze garnalen smaken het beste met je voetjes in het zand en de zon op je bolletje. Maar laat je vooral niet tegenhouden om het recept ook thuis eens te proberen want zo haal je een beetje vakantie in huis. Serveer het met stokbrood en citroen.

Naar het recept
stifado

Stifado (Grieks stoofvlees)

Stifado is een smaakvolle Griekse stoofschotel waarbij het vlees langzaam wordt gegaard in wijn en kruiden voor een rijke smaak.

Naar het recept
moussaka

Moussaka

Deze traditionele Griekse ovenschotel bestaat uit laagjes aubergine, gehakt en bechamelsaus. De moussaka is afgetopt met een flinke laag smeuïge kaas. Het water begint ons al in de mond te lopen… Door de aubergines te bestrooien met zout verdwijnt de bittere smaak en het overtollige vocht uit de groente.

Naar het recept
Calamari met rode peper en koriander

Calamari met rode peper en koriander

In de archipel van het Middellandse Zeegebied maken ze seafood als de beste klaar. Calamari is een traditioneel gerecht dat uit gefrituurde inktvis bestaat. Lekker met een snuf rode peper en koriander.

Naar het recept
Baklava met gezouten-honingsiroop

Baklava met gezouten-honingsiroop

Een typisch toetje waar je niet om heen kunt is baklava. De zoete lekkernij is onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar!

Naar het recept
griekse pita met kip

Griekse pita kip gyros

Soms kun je daar opeens zin in hebben: een flinke pita met gyros. Maar wist je dat deze snack oorspronkelijk uit Griekenland komt? We beginnen vroeg met koken en knopen ‘m dicht, want vol zal hij worden!

Naar het recept
Cover voor

Gevulde wijnbladeren met bulgur en rozijnen

Om van dolmades te genieten, hoef je echt niet het vliegtuig naar Griekenland te pakken. De wijnbladeren koop je bij een Turkse winkel. Verse wijnbladeren zijn het allerlekkerst maar mocht je deze niet kunnen vinden dan kan je ook wijnbladeren uit pot of blik gebruiken. Meestal worden de wijnbladeren met rijst gevuld maar wij gaan dit keer voor een vulling met bulgur.

Naar het recept
Griekse salade

Griekse salade

We kunnen niet anders dan dit lijstje met Griekse gerechten aftrappen met een echte klassieker. Met tomaat, komkommer, rode ui, feta en olijven maak je in een handomdraai een traditionele salade.

Naar het recept
Kataifimet met pistache en walnoten

Kataifi met pistache en walnoten

Kataifi is Grieks voor gesponnen deeg. De draadjesachtige structuur van dit gebakje is dan ook typisch Grieks. De aan baklava verwante lekkernij is mierzoet, maar oh zo lekker. Wij maken ‘m met walnoten en pistache; de perfecte mix van zoet, knapperig en lekker boterig.

Naar het recept
Griekse kip

Griekse kip

Haal Griekenland in huis met dit heerlijke kiprecept. Dankzij de frisse smaken, saus en kruiden, kun je met je smullend genieten van de Griekse keuken.

Naar het recept
Foodies FAVORIET
Yiouvetsi met garnalen en orzo Griekse stoofschotel met pasta

Yiouvetsi met garnalen en orzo Griekse stoofschotel met pasta

Dit traditionele Griekse recept is in een modern jasje gestoken. Boordevol smaak en je waant je meteen in Griekenland. Kalí órexi! (Smakelijk eten!)

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 500 g rauwe grote garnalen (ongepeld, zonder kop, met staart)
  • 50 g boter
  • 2 grote, ongepelde rauwe tijgergarnalen (met kop en staart)
  • 1/2 venkel (in stukken)
  • 4 takjes tijm
  • 250 ml witte wijn
  • 2 l water
  • zout en peper
  • 4 el olijfolie (+ besprenkelen)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 wortel (fijngeraspt)
  • 400 g orzo
  • 70 g tomatenpuree
  • 425 g fijne tomatenpulp (bijv. van het merk Mutti)
  • 150 g feta
  • citroensap

Bereiding

  1. Pel de garnalen en leg ze op een bord. Houd de schalen apart. Smelt de boter in een grote pan en doe de tijgergarnalen, de venkel, de tijm en de garnalenschalen in de pan zodra de boter schuimt. Bak ca. 5 minuten op hoog vuur tot alles roze kleurt en begint te karamelliseren. Blus af met de wijn en voeg het water, zout en peper toe. Laat de bouillon ca. 15 minuten trekken.

  2. Verhit op hoog vuur een droge koekenpan tot deze zeer heet is. Besprenkel de garnalen met 2 el olijfolie en bak ze een paar minuten aan elke zijde, tot ze roze en gekaramelliseerd zijn. Ze zijn nu nog niet helemaal gaar, maar zullen later verder garen in de orzo. Neem de garnalen uit de koekenpan en houd ze apart.

  3. Verhit de rest van de olie in het hete bakvet en bak de ui, de knoflook en de geraspte wortel er in ca. 5 minuten zacht in. Voeg de orzo en de tomatenpuree toe en bak ca. 2 minuten mee. Voeg een pollepel bouillon toe aan de orzo en blijf roeren tot alles is opgenomen. Voeg nog een lepel bouillon en roer weer tot alles is opgenomen. Voeg de tomatenpulp en nog een lepel bouillon toe, leg het deksel op de pan en laat ca. 5 minuten zachtjes koken.

  4. Doe de garnalen terug in de pan en verkruimel de helft van de feta erin. Roer alles goed door elkaar, proef en breng op smaak met zout, peper en wat citroensap. Serveer de yiouvetsi in diepe borden met wat extra olijfolie en de rest van de feta.

Receptuur: Ajda Mehmet & Willem van Santen Fotografie: Willem van Santen Styling: Susi Gastro Studio

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!