Advertentie
De Turkse keuken kent een lange geschiedenis en de eetgewoontes bestaan vooral uit oude tradities. Inmiddels zijn we al vrij bekend met hun smaakvolle rijstgerechten met kip of lamsvlees, zoete baklava of natuurlijk het klassiek broodje döner kebab. We nemen je graag even mee door deze heerlijke keuken, de eetgewoontes en delen onze favoriete Turkse recepten.
Turkse keuken
Turkije is een groot land met veel verschillende regio’s. Samen met invloeden uit Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië zorgt dit voor een hele gevarieerde keuken. In deze keuken zorgen ze er wel altijd voor dat de ingrediënten super vers zijn. Zo komen alle smaken goed tot zijn recht. En dit moet ook, want Turkse recepten bestaan vaak uit een combinatie van heel veel verschillende ingrediënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pilav, waar rijst met vlees, groenten, fruit en verse kruiden wordt gemaakt. Hierbij serveren ze vaak yoghurt of sauzen die daarop gebaseerd zijn.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Eten delen met mezze
Naast goedgevulde hoofdgerechten houden ze er in Turkije ook van om eten delen. Ze zetten hier dan allemaal kleine gerechtjes op tafel, ook wel mezze genoemd. Denk hierbij aan filodeeghapjes met verschillende vullingen, Turks brood, gevulde aubergines, of Yaprak Dolma: wijnbladeren gevuld met een graansoort. Hiernaast serveren ze ook graag een linzensoep. Om de avond goed af te sluiten drinken ze samen thee onder het genot van een zoete lekkernij, bijvoorbeeld baklava of Turks Fruit.
Turkse recepten
Van het maken van een uitgebreid Turks ontbijt tot het omtoveren van je diner tot een Turks feestmaal. Wij zetten de lekkerste Turkse recepten voor je op een rijtje:
Tomatenorzo met köfte, yoghurt en pul-biberboter
De Turkse invloeden maken dit gerecht helemaal compleet. De romige yoghurt, pikante pul-biber en hartige köfte gaan ontzettend goed samen. Combineer dat allemaal met tomatenorzo en je hebt het eenpansgerecht van je dromen!
Lahmacun (Turkse pizza)
Dit recept voor lahmacun – misschien ken je het als Turkse pizza – is onweerstaanbaar lekker én ook nog eens gemakkelijk om te maken. En het leuke is dat je natuurlijk eindeloos kunt variëren met je favoriete toppings.
Turks ontbijt
Wil jij wel eens wat anders dan je Hollandse ontbijt met een bammetje met kaas? Ga voor een uitgebreid Turks ontbijt! Een Turks ontbijt is een feestje voor je smaakpapillen doordat het bestaat uit verschillende kleine gerechtjes. Denk bijvoorbeeld aan roerei, salade en platbrood.
Turkse linzensoep
Karin Luiten: “Turkse linzensoep alias mercimek çorbasi, een heerlijke, eenvoudige Turkse soep op basis van rode linzen. En ja, er bestaat ook een pakjesversie van, alleen niet in Nederland. Maar die heb je gelukkig ook helemaal niet nodig.”
Turkse eieren
Dit recept voor Turkse eieren is snel en makkelijk voor de brunch. Traditioneel gebruik je er pul biber bij, gedroogde rodepepervlokken, maar gerookte paprikapoeder is ook lekker en geeft een mooie rode kleur.
Turks fruit
Een zoete Turkse lekkernij die eigenlijk op elk moment van de dag kunt eten. Wist je dat je deze in elke vorm en kleur kunt maken die je wilt? Een leuke traktatie of gewoon als lekker treat momentje tussendoor!
Tomatenorzo met köfte, yoghurt en pul-biberboter
Köfte en yoghurt zijn een heerlijke combinatie. Samen met alle kruiden die door dit gerecht gaan, zorgt het voor een heerlijk feestmaal. Super makkelijk te maken en een plaatje op je bord.
Ingrediënten
- 500 g rundergehakt
- zout en peper
- 2 el olijfolie
- 1 grote ui (fijngesnipperd)
- 6 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
- 2 tl paprikapoeder
- 1 volle el gedroogde oregano
- 2 el tomatenpuree
- 800 g tomatenblokjes (blik)
- 1 el suiker
- 300 g orzo
- 50 g boter
- 1 volle tl pul biber (Turkse chilivlokken)
- 150 g griekse yoghurt (om te serveren)
Bereiding
Doe het gehakt in een grote kom, bestrooi met zout en peper en kneed het met je handen door. Vorm ca. 40 enigszins langwerpige balletjes van ca. 13 g per stuk van het gehakt en houd apart.
Verhit de olie in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur en fruit de ui er 5-6 minuten in tot hij zachter en goudkleurig is. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten tot hij zachter, maar niet verkleurd is.
Voeg de köfte toe aan de pan en bak 6-7 minuten tot ze rondom bruin zijn. Roer niet te veel in de pan – dan kunnen de köfte kapotgaan. Schud in plaats daarvan met de pan om ze om te draaien.
Voeg het paprikapoeder, de oregano, de tomatenpuree, de tomatenblokjes en de suiker toe. Breng op smaak met zout en peper. Schud met de pan om alles te mengen en laat 5-6 minuten koken. Roer de köfte er voorzichtig doorheen (als het goed is zijn ze daar nu stevig genoeg voor). Leg het deksel op de pan en laat ca. 10 minuten koken.
Neem het deksel van de pan, strooi de orzo over de saus en schenk er 500 ml water bij. Roer goed door. Kook ca. 20 minuten tot de orzo gaar is en het vocht heeft opgenomen.
Smelt de boter in een klein pannetje op middellaag vuur, voeg de pul biber toe en neem van het vuur. Laat even trekken. Wentel de pan tussendoor een paar keer. Serveer de orzo en de köfte, lepel de Griekse yoghurt erop en besprenkel met de pul-biberboter.
Receptuur: Sabrina Ghayour Fotografie: Craig Robertson Styling & foodstyling: Angela Boggiano
Onze tips
Sumak: wat is het en waar gebruik je het voor?
De lekkerste Midden-Oosterse smaakmakers: heb jij ze al in huis?
Granaatappelmelasse: wat is het, de beste alternatieven en de lekkerste recepten
Wat is sucuk en welke recepten maak je ermee?
Dit zijn de lekkerste kruidenmixen van over de hele wereld
Mezze met SOUQ: 3x heerlijke recepten
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.