Bereiding

  1. Snipper de uien en geef een voorsprong in wat olie in een hapjespan.
  2. Snij intussen de wortel in stukjes, die mag al bij de ui.
  3. Snij ook de aardappel (zonder schil) in kleine dobbelsteentjes en tomaten in stukjes. Voeg eerst de tomatenpuree toe aan de pan en bak even mee. Nu mogen bouillon, linzen, aardappel, tomaten, paprikapuree (of -poeder), zout en peper erbij.
  4. Breng aan de kook, laat zachtjes onder een deksel 20 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn en de linzen uit elkaar beginnen te vallen.
  5. Pureer half met de staafmixer of in de blender zodat de soep hier en daar nog wat bite heeft. Te dik? Extra bouillon of water erdoor.
  6. Breng op smaak met een kneep citroensap. Proef op zout en peper.
  7. Serveren: Bestrooi met gehakte peterselie en pul biber. Een sliertje olijfolie erover is ook altijd een goed idee. Lekker met wat Turks brood erbij.

TIPS:

  • Biber salçası is geweldige Turkse paprikapuree, verkrijgbaar in potten en in de koelkast eeuwig houdbaar. Een fijne smaakmaker die allerlei gerechten kan oppeppen. Er is een pittige versie (acı), maar de mild-zoete (tatlı) is een stuk breder inzetbaar. Niet te verwarren met ajvar, ook zo’n bekende Turkse puree in een potje, maar die is met paprika en aubergine.
  • Geen biber salçası gevonden? Vervang door een eetl (gerookt) paprikapoeder. Pul biber zijn gedroogde rode pepervlokken. Lekker om de boel wat op te peppen. Te vervangen door chilivlokken (uit zo’n molentje).
Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes

Uit het boek:

Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes
€26,99