
De heerlijke gerechten van de Midden-Oosterse keuken vallen en staan met de typische smaakmakers. Wat moet je allemaal in huis halen als je wilt koken zoals Ottolenghi, en wat maak je er zoal mee? We hebben de lekkerste Midden-Oosterse smaakmakers voor je op een rijtje gezet!
Lees verder na de advertentie
De lekkerste Midden-Oosterse smaakmakers: Pul biber
Een van de lekkerste Midden-Oosterse smaakmakers: pul biber. Deze mildpittige pepervlokken worden traditioneel gebruikt als smaakmaker in de Midden-Oosterse keuken. De gedroogde peper is aangenaam scherp en geeft al je gerechten een beetje pit zonder dat het resultaat loeiheet wordt. Pul biber is heerlijk in stoofschotels, marinades of door de hummus. Hij is daarnaast absoluut onmisbaar in de kruiding van de wel bekende Turkse pizza’s. Je kunt ‘m gebruiken in alle gerechten in plaats van chilivlokken. Proef in het begin goed, zodat je leert in te schatten hoeveel je lekker vindt.

Gevulde zoete aardappel met room en pistache
Geef met pul biber bijvoorbeeld een beetje pit aan de gevulde zoete aardappel met room en pistache.
Sumak
Grote kans dat sumak nog niet in de verzameling van je kruidenpotjes staat. In het Midden-Oosten is sumak een onmisbare smaakmaker. In Europa is deze specerij helaas nog steeds vrij onbekend. Erg zonde als je het ons vraagt. Het rode poeder is niets anders dan gedroogde en vermalen bessen van een struikachtige plant. De smaak is heerlijk fris en een beetje citrusachtig. Je kunt met sumak alle kanten op, want de smaak past bijna overal bij. Van kaas en groente tot vlees en vis. Je kunt het vergelijken met een paar druppels citroensap, het geeft elk gerecht net de frisse ondertoon en benadrukt de diepe smaken.
Oranjebloesemwater
Oranjebloesem, ook wel ma’zaher genoemd, is het extract van de bloesem van de bittere sinaasappel. Het geeft een heerlijk citrustintje aan zoetig heden zoals cake, koekjes en verschillend desserts. Ook lekker: sprenkel een paar druppels over een fruitsalade. Wees wel spaarzaam met oranjebloesemwater, de smaak is namelijk sterk geconcentreerd.

Gevulde meloen met oranjebloesemwater
Wat dacht je van gevulde meloen met oranjebloesemwater?
Granaatappelmelasse
Deze donkerrode siroop bestaat uit slechts één ingrediënt, en dat is – je raadt het al – granaatappel. Granaatappelmelasse van goede kwaliteit is gemaakt van 100% granaatappels. In de winkel kun je ook goedkopere varianten vinden waar suikerstroop aan is toegevoegd. De melasse heeft een heerlijke zoetzure smaak en wordt veelal gebruikt als smaakmaker in marinades, dressings en sauzen. De melasse is lang houdbaar en veelzijdig te gebruiken. Het is dus absoluut de moeite waard om bij een Turkse supermarkt bij jou in de buurt een flesje te bemachtigen.

Kruidige flespompoen met feta, granaatappel en verse kruiden
Verwerk de melasse dan direct in deze kruidige flespompoen met feta en granaatappel.
Gedroogde limoen
Ook hiervoor is het de moeite waard om eens naar de Turkse supermarkt te fietsen – een zak met hele gedroogde limoenen. De verschrompelde, bruin gekleurde vruchten zien er misschien niet heel aanlokkelijk uit. Toch verrassen ze je met een heerlijk friszure smaak met rokerige tonen die ontstaan tijdens het droogproces. Kook de hele limoen mee in soepen en stoofgerechten, zodat hij zijn heerlijke smaak langzaam kan afgeven aan het gerecht.
Saffraan
Een vleugje saffraan en je waant je meteen in Perzië. Deze exclusieve specerij wordt gewonnen uit een soort krokus. Deze vinden we vooral in het Middellandse Zeegebied en Iran waar de meeste saffraan uit de winkel vandaan komt. Je kunt gedroogde saffraan kopen in de vorm van fijne draadjes of verwerkt tot poeder. Echte saffraan is vrij prijzig en er zijn daarom veel goedkopere namaakproducten in omloop. Hoe herken je echte saffraan? Slechts 1 gram saffraan kost al snel 4 tot 8 euro. Laat je dus niet verleiden door nepproducten die veel goedkoper zijn. Saffraanpoeder wordt vaak gemengd met de goedkopere kurkuma. Controleer daarom altijd de ingrediënten op de verpakking of ga voor de zekerheid voor de draadjes. Heb je eenmaal echte saffraan te pakken, proef en ruik goed – de smaak en aroma’s zijn onmiskenbaar. Geef de aubeginepilav met krokante halloumi net iets extra’s met een snufje saffraan.
Tahin
Als er één ingrediënt echt onmisbaar is in de Midden-Oosterse keuken, dan is het wel tahin. Tahin is een smeuïge pasta van gemalen sesamzaadjes. Eigenlijk is het een soort van pindakaas, maar dan van sesam, en vanwege de intense smaak lekker als smaakmaker in sauzen. Waar wij Nederlanders voorzichtig een lepeltje toevoegen aan de zelfgemaakte hummus, lepelt Ottolenghi ‘m waarschijnlijk zo uit het potje. De smaak tahin is vrij intens, dus wees er spaarzaam mee. Doseer tahin naar je eigen smaak en pas de hoeveelheid die het recept aangeeft desnoods aan. Meng wat tahin bijvoorbeeld met yoghurt, knoflook en citroensap voor een lekkere dipsaus.

Chocoladecrème met tahin en baharat
Zoet met tahin kan trouwens ook! Probeer eens deze chocoladecrème met tahin en baharat.
Rozenharissa
Harissa is een mildpittige pasta gemaakt van pepers, knoflook en specerijen zoals komijn en koriander. Rozenharissa is lekker aromatisch en net iets specialer door de toevoeging van rozenblaadjes. Rozenharissa is perfect als smaakmaker in dips, sauzen en je kunt er uitstekend vlees, gevogelte en groenten in marineren.

Kip met rozenharissa en couscoussalade
Probeer bijvoorbeeld eens deze met rozenharissa gemarineerde kip met couscoussalade.
Waar kun je Midden-Oosterse smaakmakers kopen?
Steeds meer Midden-Oosterse smaakmakers kun je bij een gewone supermarkt halen. Wil je zeker weten dat je alles vindt wat je nodig hebt? Ga dan eens langs een Turkse supermarkt, daar vind je vast en zeker alle Midden-Oosterse smaakmakers van onze lijst. Liever bestellen? Ook online kun je heel veel vinden, kijk bijvoorbeeld naar de webshop van Tjin’s Toko.
Koken met Midden-Oosterse smaakmakers
Op onze website vind je veel lekkere gerechten met deze heerlijke ingrediënten uit de Midden-Oosterse keuken. Heb je ze allemaal uitgeprobeerd en ben je nog niet uitgekookt? Laat je inspireren door een van de heerlijke Midden-Oosterse kookboeken. Onze favoriet? Bazaar van Sabrina Ghayour met vegetarische recepten uit het Midden-Oosten en natuurlijk Flavour van Ottolenghi.
Onze tips

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!

Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs mét omrekentabel

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.