Foodies 02/2025: Azië
Azië
cover Azie
sucuk

Wat is sucuk en welke recepten maak je ermee?

De heerlijke gerechten van de Midden-Oosterse keuken vallen en staan met de juiste ingrediënten. Smaakmakers als tahin en granaatappelmelasse kennen de meeste foodies onderhand wel, maar weet jij ook wat sucuk is? Wij vertellen je alles over dit typisch Turks ingrediënt, inclusief recept inspiratie!

Wat is sucuk?

Wie weleens in een Turkse winkel of restaurant is geweest, kent sucuk vast wel. Deze droge en gekruide worst is een populaire smaakmaker die in tal van gerechten wordt gebruikt. Het wordt met name in Turkije wordt gegeten, al is ‘ie ook geliefd in enkele andere mediterrane en Midden-Oosterse keukens.

De basis bestaat, zoals bij elke worst, uit gehakt vlees. Het wordt traditioneel met rundvlees gemaakt, maar in sommige landen wordt (ook) paardenvlees gebruikt. Varkensvlees is uit den boze omdat de worst vooral wordt gegeten door landen met een overgroot deel Islamitische bevolking.

De worst is halfdroog en vettig van structuur en wordt op smaak gebracht met specerijen als sumak, knoflook, komijn, rode peper en paprikapoeder voor de typerend rode kleur.

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt sucuk?

Doordat de worst zoveel specerijen bevat, valt de smaak het beste te omschrijven als kruidig. De tonen van knoflook en paprika proef je zeker terug en sucuk wordt ook weleens omschreven als ‘knoflookworst’. De smaak is tevens lichtpittig, afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte rode peper, en ietwat vettig.

Waar koop je het?

Je kunt sucuk kopen bij de meeste Turkse, Griekse en Midden-Oosterse supermarkten of speciaalzaken, zowel in fysieke winkels als online. Met een beetje geluk scoor je het in een reguliere supermarkt bij het speciaalschap met buitenlandse producten. Sucuk wordt meestal verkocht in lange, dunne worsten en soms in plakjes.

Hoe vervang je sucuk?

Kun je geen sucuk vinden? Dan moet je helaas op zoek naar een alternatief. Omdat elk land bekend staat om zijn eigen worst zijn er veel opties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan chorizo met een vergelijkbare pittigheid en vettige structuur, of salami. Deze worsten worden echter volledig anders gekruid en zijn daarmee geen 1-op-1 vervanging.

Soms wordt sucuk ook vergeleken met bacon of spek omdat het net zo vettig en zout is. Sucuk kan dan ook in zijn eigen vet gebakken worden en heeft daarmee geen toevoeging van olie nodig. In islamitische landen wordt de worst van rundvlees dan ook wel eens gebruikt in gerechten waar anderen bacon of spek zouden gebruiken. Het is een goede vervanger voor wie geen varkensvlees eet.

Welke recepten maak je ermee?

Sucuk wordt door de structuur zelden rauw gegeten en wordt voor consumptie eerst gebakken, gegrild of zelfs gekookt. Daarna kan het worden toegevoegd aan allerhande gerechten. Misschien ben je het weleens op een pizza of broodje tegengekomen. Of wat denk je van een Full Turkish breakfast? Het wordt vaak geserveerd als ontbijtschotel in combinatie met eieren.

Het recept voor kumpir met sucuk

Tenslotte is de worst een graag geziene gast in de typisch Turkse streetfood kumpir. Dit is niet meer dan een grote ovengebakken aardappel die gevuld wordt met roomboter, kaas en groenten naar keuze. Eenvoudig, maar zeker niet minder lekker.

kumpir

Kumpir

Wij maakten onze eigen variant op de Kumpir, mét de toevoeging van Súcuk, een Turkse knoflookworst die de aardappel net wat meer bite geeft!

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!