Advertentie
Tomatensauzen en groentenspreads worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over ajvar. Want wat is ajvar en wat maak je ermee?
Wat is ajvar?
Als je wel eens in een Balkanland op vakantie ben geweest, komt de saus van de afbeelding je vast bekend voor. In landen als Turkije, Bosnië en Kroatië krijg je het vrijwel altijd bij je gerecht geserveerd. Maar wat is ajvar precies? Het is een van oorsprong Macedonische saus, die wordt gemaakt van geroosterde rode paprika, geroosterde aubergine, zout, olie en verschillende kruiden.
Nadat de groenten geroosterd zijn, worden de paprika’s gepeld en samen met de aubergine fijngehakt. De groenten stoof je vervolgens een paar uur samen met wat olie en knoflook, tot je deze oranjerode saus overhoudt.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Zelf ajvar maken is, zoals je hierboven kunt lezen, een tijdrovend klusje. Gelukkig kun je de saus tegenwoordig ook gewoon bij de meeste supermarkten of groothandels kopen. Ze zitten in een een pot en je kunt kiezen uit een scherpe of een milde variant.
Hoe smaakt ajvar?
Nu je weet wat ajvar is, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De saus is toegankelijk en zacht van smaak. De geroosterde paprika’s voeren duidelijk de boventoon. In pittigere varianten proef je ook het pepertje. Probeer vooral verschillende soorten uit om jouw favoriet te ontdekken.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Ajvar uit pot bewaar je op een droge plek zonder direct zonlicht. De voorraadkast is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Na opening kun je het product meestal nog een dag of tien bewaren in de koelkast.
Kijk altijd op de verpakking voor de exacte houdbaarheidsdatum en het juiste bewaaradvies.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? De saus is enorm veelzijdig. Serveer het bij vlees of vis, voeg het toe aan je soep of saus of smeer het op een toastje met wat plakjes komkommer on top. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten met ajvar:
Miniloempia’s met halloumi en feta-yoghurtdip
In een burger, aan een spies en zelfs in loempia’s. Deze heerlijke Cypriotische grillkaas is een echte alleskunner.
Lahmacun (Turkse pizza)
Dit recept voor lahmacun – misschien ken je het als Turkse pizza – is onweerstaanbaar lekker én ook nog eens gemakkelijk om te maken.
Cevapcici
Cevapcici is een typisch vleesgerecht uit de Balkan. De worstjes bestaan uit gekruid gehakt, vaak wordt het geserveerd met brood. Probeer maar eens uit, wij zijn fan!
Rijst met paprikagehakt en ajvar
Het gehakt in dit gerecht is wat ons betreft de ster, al mag de ajvar absoluut niet ontbreken!
Lees ook:
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.