Advertentie
Ons favoriete lamsvlees recept
Mechoui lamsbout met labneh
Een heerlijk Marokkaans recept met lamsvlees. Oorspronkelijk rooster je het vlees urenlang aan het spit. In dit makkelijk maakbare recept doet niet het spit, maar de oven het werk. Het enige nadeel? Van die heerlijke geuren krijg je honger.
Ingrediënten
- 100 g boter (op kamertemperatuur)
- 1/2 tl pimentpoeder
- 1/2 tl gerooktepaprikapoeder
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl chilivlokken
- 1/2 tl zwarte peper (versgemalen)
- 40 g verse gember fijn
- zout
- 1 lamsbout (ca. 2 kg)
- 3 teentjes knoflook (in dunne staafjes)
- 2 grote uien (in dikke plakken)
- platbrood (verwarmd om erbij te serveren)
Voor de labneh
- 500 g griekse yoghurt
- 1 bosje munt (fijngehakt)
- 1/2 tl zout
- olijfolie
Voor de couscous
- 1 bosje lente-ui (fijngehakt)
- schil en sap van 1 citroen (geraspte)
- 1 bosje koriander
- 300 g parelcouscous
Benodigdheden
- aluminiumfolie
Bereiding
Meng voor de labneh de yoghurt, de munt en het zout. Bekleed een zeef met een kaasdoek of schone theedoek en laat de yoghurt er een nacht in de koelkast in uitlekken. Schep de labne voor het serveren in een schaal en bedruppel hem met olijfolie.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Mix de boter, pimentpoeder, paprikapoeder, kaneelpoeder, kurkuma, komijnpoeder, chilivlokken, peper, gember en ½ tl zout door elkaar. Snijd rondom kleine inkepingen in de lamsbout en druk de staafjes knoflook erin. Dep het vlees droog met keukenpapier, wrijf het rondom in met de gekruide boter en bestrooi met zout.
Verdeel de plakken ui over de bodem van een braadslede en leg de lamsbout erop. Schenk een klein kopje water rond het vlees. Dek de braadslede strak af met 2 lagen aluminiumfolie en zet ca. 5 uur in de oven. Verwijder de aluminiumfolie, verhoog de temperatuur van de oven (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C) en bak ca. 30 minuten verder. Laat de lamsbout rusten terwijl je de couscous maakt.
Meng voor de couscous de lenteui, de citroenschil, het citroensap en de koriander in een ruime kom door elkaar en breng goed op smaak met zout en peper. Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Laat goed uitlekken, voeg de couscous toe aan de lenteui en schud het geheel goed door elkaar.
Serveer de lamsbout in stukken gesneden met de couscous, de labneh, het platbrood en het braadvocht uit de braadslede.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Mowie Kay Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Natalie Thomson
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Lamsvlees recepten
Lamstajine met ingelegde citroen
Voor dit lamsvlees recept zet je de tajine aan het werk. Heb je geen tajine? Dan kun je ook een sudderpan gebruiken. Van dit gerecht gaat iedereen met volle teugen genieten.
Lamsrack met kruidenkorst en rozemarijnaardappeltjes uit de oven
Er gaat bijna niets boven een goed lamsrack. Wij kiezen graag voor deze versie met een kruidenkorst én overheerlijke rozemarijnaardappeltjes.
Lamsbout met tijm en pommes boulangères
Zoek je een eenvoudig lamsvlees recept? Dan zit je hier goed! Dit gerecht zit boordevol smaak en kun je al grotendeels voorbereiden, wat weer een hoop stress scheelt op de dag zelf.
Koreaanse lamskoteletjes
Probeer deze Koreaanse versie van lamskoteletjes eens als je écht indruk wilt maken. Je kan ze laten garen in de grillpan, maar van de barbecue zijn ze nóg lekkerder.
Onze tips
Dit zijn de beste recepten met burrata
5x de lekkerste recepten met linzen
Turkse recepten: een enorme smaaksensatie
Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten
7x de lekkerste gevulde paprika recepten
7x de lekkerste recepten met paprika
Vegan favorieten: dessert recepten
Pizzarette recepten: zo maak je zelf mini pizza’s
Sanne