Lamsbout met tijm en pommes boulangères
Gemiddeld
ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Maak met een scherp mesje diepe sneden in het vleesgedeelte van de lamsbout. Meng de citroenschil met de knoflook en wat blaadjes tijm. Duw het mengsel in de sneden in het lamsvlees. Wrijf de lamsbout in met de helft van de boter en bestrooi met zout en peper.
Meng de aardappels met 1 el olijfolie, 2 tl tijmblaadjes, zout en peper. Leg de aardappels dakpansgewijs in een ovenschaal. Smelt de overige zachte boter in de hete kippenbouillon en schenk het mengsel over de aardappels. Leg de lamsbout erop en bak ca. 20 minuten in de oven.
Verlaag de temperatuur van de oven (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) en bak nog ca. 1 uur en 15 minuten. Wil je mooi bruine aardappels, neem dan de
lamsbout uit de oven, laat rusten in aluminiumfolie en bak de aardappels nog ca. 15 minuten op een hogere temperatuur.Verhit terwijl de lamsbout in de oven ligt voor de jus een klontje boter in een steelpan. Voeg de ui toe en bak hem goudbruin. Voeg de bloem toe en bak ca.
30 seconden mee. Blus af met de wijn, breng aan de kook en kook tot ½ in. Voeg de bouillon en de tijm toe en kook op laag vuur tot ¾ in. Voeg de jam toe en kook ca. 5 minuten. Zeef de saus en serveer hem bij de lamsbout en de aardappels.