
Tijdens kerst, pasen of gewoon omdat het weekend is: er is altijd wel een goed moment om lamsrollade te maken. Maar hoe doe je dat? Met de tips van Lindenhoff-slager Bert smaakt je rollade lekkerder dan ooit tevoren.
Lees verder na de advertentie
Rollade een perfect gerecht wanneer je een groot stuk vlees wilt serveren aan een groot gezelschap. Chic, feestelijk maar heel traditioneel. Je kunt een rollade kant-en-klaar kopen, maar een geoefende kok kan deze ook zelf maken. Zo kun je helemaal zelf bepalen wat voor vlees je neemt en hoe je de rollade vult. Zo maken wij ‘m graag met lamsvlees en geven we je in dit artikel tips om zelf de perfecte lamsrollade te maken in slechts 7 simpele stappen.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Lamsrollade maken: tips
1. Goede voorbereiding
Het beste resultaat bereik je wanneer je de rollade een uur voor het bereiden uit de verpakking haalt en op kamertemperatuur laat komen.
2. Opbinden
Wil je de rollade vullen? Knip dan het netje los van de rollade, vouw voorzichtig open en bedek met de vulling. Rol voorzichtig dicht en leg hier bindtouw omheen. Begin in het midden en leg de twee stukken touw op de palm van je hand. Draai het bovenste stuk touw om je wijsvinger en haal je vinger onder het onderste stuk touw door. Het korte stuk van het bovenste stuk touw houd je links en sla je over de andere touwtjes. Haal het touw door het lusje bij je wijsvinger. Trek je wijsvinger weg en trek de knoop zachtjes aan. Trek beide touwen een beetje heen en weer et voilà: de eerste knoop is gelegd! Werk van binnen naar buiten en herhaal deze stappen.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
3. Nóg meer smaak
Wil je de rollade makkelijk op smaak brengen zonder hem opnieuw op te hoeven binden? Kerf met een mes kleine sneetjes in de rollade. Druk hier fijne stukjes knoflook en sinaasappelrasp in. Voeg kruiden zoals takjes tijm en rozemarijn toe aan de ovenschaal.
4. Meten = weten
Gebruik een vleesthermometer om te bepalen wanneer de rollade klaar is. Wanneer de sappen verdampen, wordt het vlees droog. Dit kun je voorkomen door het lam op vrij lage temperatuur in de oven te garen, tussen de 100 en 120 graden, en niet langer dan nodig is. De rollade is klaar bij een kerntemperatuur van 54 graden, na ca. 1 uur.
5. Use the juice
Extra smaakvol wordt het lam wanneer je tijdens het garen regelmatig een lepel braadvocht uit de braadslee over de rollade schenkt. Keer de rollade ook tussentijds om.
6. Van oven naar pan
Het lam wordt het lekkerst als hij mooi gelijkmatig gaart. Wanneer je de rollade eerst aanbraadt, krijg je een knapperige korst die in de oven invloed kan hebben op het garen van het vlees. Kies dus voor de omgekeerde methode: gaar het lam eerst zacht in de oven tot hij een kerntemperatuur van 54 graden heeft bereikt. Braad de rollade daarna in de pan voor een goudbruine korst. De kerntemperatuur mag daarbij tot 58 graden oplopen.
7. Relax!
Laat de rollade na het bakken 20 minuten rusten in aluminiumfolie, zo kan het vlees ‘ontspannen’ en verliest de rollade bij het aansnijden minder vocht. Voor een lekker mals resultaat!

Gevulde lamsrollade
Bekijk volledige receptIngrediënten
Bereiding
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze klein. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak er de paddenstoelen in ca. 4 minuten bruin in.
Was de tijm, schud hem droog en ris de blaadjes van de takjes. Was ½ takje rozemarijn en schud hem droog. Ris de naaldjes van de takjes en hak ze fijn. Pel en snipper de knoflook. Meng het gehakt met de paddenstoelen, de eidooiers, de mascarpone, de rozemarijn, de tijm, de knoflook, zout en peper.
Klop de lamszadel platter met een vleeshamer of de onderkant van een steelpan en verdeel het gehaktmengsel erover. Rol de lamszadel met de vulling in de lengte op en bind hem op meerdere plekken goed vast met keukengaren zodat hij stevig opgerold blijft. Laat de rollade ca. 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Leg de rollade in een braadslee en braad hem in 1-1 uur en 30 minuten tot een kerntemperatuur van 70°C.
Maak de maïs schoon en snijd hem in stukken. Breng in een pan ruim water met wat zout aan de kook en kook er de maïs ca. 5 minuten in. Maak de aubergine schoon en snijd hem in grove stukken. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Was de paprika’s en snijd ze in grove stukken. Pel de sjalotten en halveer ze. Leg de maïs, de paprika, de aubergine en de sjalot ca. 35 minuten voor het einde van de braadtijd in de braadslee bij de lamszadel. Meng er 3 el olijfolie, zout en peper doorheen. Rooster de groenten ca. 35 minuten in de oven.
Neem het vlees uit de oven en laat ca. 15 minuten rusten. Snijd het vlees in plakken en serveer met de geroosterde groenten. Garneer eventueel met extra rozemarijn.
Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp
Wil je meer tips van slager Bert of alle heerlijke ingrediënten in huis halen zodat je zelf aan de slag kunt met deze lamsrollade? Kijk dan op de website van Lindenhoff.
Onze tips

Het ideale hoofdgerecht voor kerst: rollade met gevulde portobello

7x de lekkerste recepten met lamsvlees

Zelf rollade maken met tips van de slager

Perfect gesmoord lamsvlees

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.