Advertentie
1. Goede voorbereiding
Het beste resultaat bereik je wanneer je de rollade een uur voor het bereiden uit de verpakking haalt en op kamertemperatuur laat komen.
2. Opbinden
Wil je de rollade vullen? Knip dan het netje los van de rollade, vouw voorzichtig open en bedek met de vulling. Rol voorzichtig dicht en leg hier bindtouw omheen. Begin in het midden en leg de twee stukken touw op de palm van je hand. Draai het bovenste stuk touw om je wijsvinger en haal je vinger onder het onderste stuk touw door. Het korte stuk van het bovenste stuk touw houd je links en sla je over de andere touwtjes. Haal het touw door het lusje bij je wijsvinger. Trek je wijsvinger weg en trek de knoop zachtjes aan. Trek beide touwen een beetje heen en weer et voilà: de eerste knoop is gelegd! Werk van binnen naar buiten en herhaal deze stappen. We doen het je even voor in deze video:
3. Nóg meer smaak
Wil je de rollade makkelijk op smaak brengen zonder hem opnieuw op te hoeven binden? Kerf met een mes kleine sneetjes in de rollade. Druk hier fijne stukjes knoflook en sinaasappelrasp in. Voeg kruiden zoals takjes tijm en rozemarijn toe aan de ovenschaal.
4. Meten = weten
Gebruik een vleesthermometer om te bepalen wanneer de rollade klaar is. Wanneer de sappen verdampen, wordt het vlees droog. Dit kun je voorkomen door het lam op vrij lage temperatuur in de oven te garen, tussen de 100 en 120 graden, en niet langer dan nodig is. De rollade is klaar bij een kerntemperatuur van 54 graden, na ca. 1 uur.
5. Use the juice
Extra smaakvol wordt het lam wanneer je tijdens het garen regelmatig een lepel braadvocht uit de braadslee over de rollade schenkt. Keer de rollade ook tussentijds om.
6. Van oven naar pan
Het lam wordt het lekkerst als hij mooi gelijkmatig gaart. Wanneer je de rollade eerst aanbraadt, krijg je een knapperige korst die in de oven invloed kan hebben op het garen van het vlees. Kies dus voor de omgekeerde methode: gaar het lam eerst zacht in de oven tot hij een kerntemperatuur van 54 graden heeft bereikt. Braad de rollade daarna in de pan voor een goudbruine korst. De kerntemperatuur mag daarbij tot 58 graden oplopen.
7. Relax!
Laat de rollade na het bakken 20 minuten rusten in aluminiumfolie, zo kan het vlees ‘ontspannen’ en verliest de rollade bij het aansnijden minder vocht. Voor een lekker mals resultaat!
Wil je meer tips van slager Bert of alle heerlijke ingrediënten in huis halen zodat je zelf aan de slag kunt met deze lamsrollade? Kijk dan op de website van Lindenhoff.
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.