Bereiding

  1. Kneed voor het deeg de bloem, het cacaopoeder, de suiker en de reuzel tot een kruimelig geheel. Voeg de eieren, de marsala en de wittewijnazijn toe en kneed in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Het moet de consistentie van pastadeeg hebben. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast. Roer voor de vulling de ricotta los. Leg een schone theedoek in een vergiet en schep de ricotta in de doek. Vouw de doek eroverheen. Laat ca. 2 uur uitlekken in de koelkast.
  2. Verhit de olie in een frituurpan tot ca. 185-190⁰C. Rol het deeg zeer dun uit, een pastamachine is hier heel handig voor. Vet de cannolibuisjes in met olie. Steek met de uitsteekvorm cirkels uit het deeg. Vouw de cirkels om de cannolibuisjes en plak de uiteinden met wat geklutst ei op elkaar. Laat de cannolibuisjes per 2 of 3 in de hete olie glijden en frituur ze in ca. 3 minuten goudbruin en krokant. Als je het deeg dun genoeg hebt uitgerold en de frituur heet genoeg is zullen de typerende bubbeltjes op het deeg ontstaan. Haal de buisjes voorzichtig met een tang uit de hete olie en laat op keukenpapier uitlekken. Schuif de cannoli van de buisjes af en laat verder afkoelen op keukenpapier. Herhaal tot het deeg op is.
  3. Snijd voor de sinaasappel de schil van de sinaasappel in reepjes van ca. 2 cm. Blancheer de reepjes kort in kokend water. Giet af en doe
    de sinaasappelreepjes met 50 ml water en de suiker in een pannetje. Zet op laag vuur en laat ca. 20 minuten konfijten, tot de sinaasappelschillen mooi glazig zijn geworden. Laat afkoelen.
  4. Hak de helft van de sinaasappelschilletjes fijn. Meng 100 g poedersuiker, de gehakte sinaasappelschil en de chocolade door de ricotta.
    Schep de ricotta in een spuitzak. Vul de cannoli van 2 kanten met de ricotta. Bestrooi de uiteindes met fijngehakte pistachenootjes en leg op elk uiteinde een sinaasappelschilletje. Bestuif met wat poedersuiker. Eet ze dezelfde dag nog op. De buisjes en de ricotta zijn los van elkaar enkele dagen houdbaar.

Per stuk (30): ca. 159 kcal
4 g eiwit | 7 g vet | 18 g koolhydraten

Foto’s & receptuur: Willem van Santen