Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Cover voor Sconepizza met blauwe bessen en lavendel

Sconepizza met blauwe bessen en lavendel

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 12

Voor de scone

Voor de topping

Nadiya: "We bakken de scone in een grote ronde plak, zoals een pizza. Het deeg is licht gearomatiseerd met la­vendel en belegd met gemarmerde room, jam en een berg verse blauwe bessen. Ik ben er na een ja­renlange discussie nog steeds niet uit wat er als eer­ste op moet (room of jam), maar het voornaamste is dat ze er allebei op moeten. Na een vreselijke miskleun heb ik me ooit voorgenomen om nooit meer met lavendel te bakken, maar ik heb sinds­dien geleerd dat je er echt maar heel weinig van nodig hebt. Hou je dus aan de aangegeven hoe­veelheid, anders zúl je er spijt van krijgen!"

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 200 °C (heteluchtoven 180/gas­ovenstand 6) en bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Doe het meel met het zout en bakpoeder in een gro­te kom en meng goed.

  2. Wrijf de boter met je vingertoppen door het meel, tot er geen sporen van boter meer zichtbaar zijn. Voeg de suiker, gedroogde lavendel en citroenrasp toe en meng alles goed.

  3. Maak een kuiltje in het midden, giet de melk erin en meng er met een metalen spatel een deeg van. Breng het deeg voorzichtig met de hand bij elkaar. Stort het op een met meel bestrooid werkvlak en maak er een mooie hoop van, maar kneed het niet, anders wordt de scone taai in plaats van zacht en kruimelig.

  4. Leg het deeg in het midden van de geprepareerde plaat – dat scheelt geklieder als het deeg eenmaal uitgerold is. Druk het met een deegroller, of met de achterkant van je hand, in een ongeveer 2 cm dikke ronde plak. Als je wilt kun je de rand rondom netjes bijsnijden, maar ik heb hem liever een beetje ruig.

  5. Snijd de lap deeg nu met een scherp mes als een pizza in 12 puntjes, zet hem in de oven en bak hem 15 minu­ten. De scone moet aan de rand mooi goudbruin en in het midden wat bleker zijn en stevig aanvoelen.

  6. Laat hem op de plaat volledig afkoelen en leg hem wanneer dat zover is op een serveerschaal.

  7. Meng de vanillepasta door de clotted cream, doe de jam erbij en marmer hem door de room. Spreid het mengsel uit op de scone, maar laat rondom een rand van 1 cm vrij, net als bij een pizza, om het punt­je vast te houden. Strooi er blauwe bessen op en maak hem af met wat citroenrasp. Eet smakelijk!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Nadiya Bakt

€ 30,99
Cover Nadiya Bakt