
Bacon, ontbijtspek en katenspek ken je vast wel, maar heb je ooit gehoord van pancetta? Dit spek is afkomstig uit Italië en heeft een heerlijke smaak die een goede toevoeging is aan talloze gerechten. Maar wat is pancetta eigenlijk precies? En wat kun je er allemaal mee doen? We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rij.
Wat is pancetta?
Pancetta is een soort gedroogd Italiaans buikspek dat vaak rauw wordt gegeten, of wordt toegevoegd aan gerechten om ze meer smaak te geven. Hoewel we in Nederland vaak spekreepjes of plakjes gerookt spek gebruiken in pasta carbonara, gaat in een klassieke carbonara meestal pancetta (of guanciale, een andere soort Italiaans spek, voor een nog traditionelere carbonara). Er zijn twee soorten: arrotolata, wat ‘opgerold’ betekend, en stesa, wat ‘plat’ betekent. Van de eerste worden dunne plakjes gesneden, van de tweede worden dikkere plakken of blokjes gesneden. De meeste pancetta wordt alleen gepekeld en gedroogd, maar pancetta affumicata wordt ook nog gerookt.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Bij de meeste grotere supermarkten ligt het wel in de schappen. Zowel de dunne plakjes als de blokjes zijn hier vaak verkrijgbaar. Bij de slager kun je ook een stuk kopen, dat je kunt snijden zoals je zelf graag wil. Je kunt natuurlijk ook aan de slager vragen om het voor je te snijden.
Hoe smaakt pancetta?
Pancetta heeft, net als het meeste spek, een erg intense smaak. Omdat het buikspek voor het gedroogd wordt eerst tien tot veertien dagen wordt gepekeld in vocht dat naast zout ook verschillende andere smaakmakers bevat, zoals zwarte peper, jeneverbes, rozemarijn, knoflook en kruidnagel, zijn al deze smaken erin te ontdekken. De gerookte variant heeft logischerwijs een heerlijk rookaroma.
Wat kun je er allemaal mee?
De dunne plakjes (arrotolata) worden vaak rauw als antipasti gegeten, terwijl plakken of blokjes (stesa) meestal in warme gerechten worden verwerkt. Het is ook erg lekker in een salade met bijvoorbeeld meloen, met geroosterde groenten of in een soep of, zoals eerder gezegd, in een klassieke carbonara.
Hoe vervang je het?
Hoewel pancetta een redelijk eigen smaak heeft, kun je hem prima vervangen door andere rauwe ham, zoals prosciutto, of ontbijtspek. Ook bacon is een geschikte vervanger, maar houd er wel rekening mee dat bacon een sterk rookaroma heeft dat gewone pancetta niet heeft.
Recepten met pancetta:
Nu je al deze kennis over dit Italiaanse spek hebt opgedaan, móét je er bijna wel mee koken. Dit zijn onze favoriete recepten met pancetta; welke maak jij als eerst?

Pizza met geitenkaas, prei en pancetta
Romige geitenkaas, frisse prei en zoute pancetta: letterlijk niets ontbreekt in dit recept. Het pizzadeeg maak je ook nog eens helemaal zelf.

In pancetta verpakte varkensfilet met peer en venkel
Voor dit recept van Donna Hay gebruik je lange plakjes, in plaats van ronde. Afwassen is met dit gerecht ook geen drama: je maakt het namelijk op één bakplaat.

Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten
Dit gerecht lijkt wat herfstig, maar dankzij de pancetta kunnen wij ‘m het hele jaar door eten! De pecorino romano is perfect in combinatie met het Italiaanse spek.

Doperwten-cidersoep met pancettakruimels
Voor dit recept bak je de pancetta tot hij lekker knapperig is. Een heerlijke toevoeging aan deze frisse voorjaarssoep!

Toscaanse kip met bloemkool-aardappelpuree
In dit gerecht komt het Italiaanse spek als smaakmaker pas echt tot zijn recht. De heerlijk romige puree maakt dit gerecht helemaal af.
Lees ook:
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.