Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Wat is pancetta

Wat is pancetta en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Bacon, ontbijtspek en katenspek ken je vast wel, maar heb je ooit gehoord van pancetta? Dit spek is afkomstig uit Italië en heeft een heerlijke smaak die een goede toevoeging is aan talloze gerechten. Maar wat is pancetta eigenlijk precies? En wat kun je er allemaal mee doen? We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rij.

Wat is pancetta?

Pancetta is een soort gedroogd Italiaans buikspek dat vaak rauw wordt gegeten, of wordt toegevoegd aan gerechten om ze meer smaak te geven. Hoewel we in Nederland vaak spekreepjes of plakjes gerookt spek gebruiken in pasta carbonara, gaat in een klassieke carbonara meestal pancetta (of guanciale, een andere soort Italiaans spek, voor een nog traditionelere carbonara). Er zijn twee soorten: arrotolata, wat ‘opgerold’ betekend, en stesa, wat ‘plat’ betekent. Van de eerste worden dunne plakjes gesneden, van de tweede worden dikkere plakken of blokjes gesneden. De meeste pancetta wordt alleen gepekeld en gedroogd, maar pancetta affumicata wordt ook nog gerookt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Bij de meeste grotere supermarkten ligt het wel in de schappen. Zowel de dunne plakjes als de blokjes zijn hier vaak verkrijgbaar. Bij de slager kun je ook een stuk kopen, dat je kunt snijden zoals je zelf graag wil. Je kunt natuurlijk ook aan de slager vragen om het voor je te snijden.

Hoe smaakt pancetta?

Pancetta heeft, net als het meeste spek, een erg intense smaak. Omdat het buikspek voor het gedroogd wordt eerst tien tot veertien dagen wordt gepekeld in vocht dat naast zout ook verschillende andere smaakmakers bevat, zoals zwarte peper, jeneverbes, rozemarijn, knoflook en kruidnagel, zijn al deze smaken erin te ontdekken. De gerookte variant heeft logischerwijs een heerlijk rookaroma.

Wat kun je er allemaal mee?

De dunne plakjes (arrotolata) worden vaak rauw als antipasti gegeten, terwijl plakken of blokjes (stesa) meestal in warme gerechten worden verwerkt. Het is ook erg lekker in een salade met bijvoorbeeld meloen, met geroosterde groenten of in een soep of, zoals eerder gezegd, in een klassieke carbonara.

Hoe vervang je het?

Hoewel pancetta een redelijk eigen smaak heeft, kun je hem prima vervangen door andere rauwe ham, zoals prosciutto, of ontbijtspek. Ook bacon is een geschikte vervanger, maar houd er wel rekening mee dat bacon een sterk rookaroma heeft dat gewone pancetta niet heeft.

Recepten met pancetta:

Nu je al deze kennis over dit Italiaanse spek hebt opgedaan, móét je er bijna wel mee koken. Dit zijn onze favoriete recepten met pancetta; welke maak jij als eerst?

Pizza met geitenkaas, prei en pancetta

Pizza met geitenkaas, prei en pancetta

Romige geitenkaas, frisse prei en zoute pancetta: letterlijk niets ontbreekt in dit recept. Het pizzadeeg maak je ook nog eens helemaal zelf.

Naar het recept
In pancetta verpakte varkensfilet met peer en venkel

In pancetta verpakte varkensfilet met peer en venkel

Voor dit recept van Donna Hay gebruik je lange plakjes, in plaats van ronde. Afwassen is met dit gerecht ook geen drama: je maakt het namelijk op één bakplaat.

Naar het recept
Recepten met pompoen: pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten

Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten

Dit gerecht lijkt wat herfstig, maar dankzij de pancetta kunnen wij ‘m het hele jaar door eten! De pecorino romano is perfect in combinatie met het Italiaanse spek.

Naar het recept
Doperwten-cidersoep met pancettakruimels

Doperwten-cidersoep met pancettakruimels

Voor dit recept bak je de pancetta tot hij lekker knapperig is. Een heerlijke toevoeging aan deze frisse voorjaarssoep!

Naar het recept
Toscaanse kip met bloemkool-aardappel- puree

Toscaanse kip met bloemkool-aardappelpuree

In dit gerecht komt het Italiaanse spek als smaakmaker pas echt tot zijn recht. De heerlijk romige puree maakt dit gerecht helemaal af.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!