
Groentesoep
Lees verder na de advertentie
Heb je heimwee naar de groentesoep van je oma? Ga dan (als het kan) bij haar op bezoek of maak de soep in eigen keuken. Zelf maken kost wat tijd, maar is waarschijnlijk een stuk makkelijker dan je denkt. Het is een kwestie van de juiste ingrediƫnten uren laten pruttelen. Met deze tips lukt het je zeker!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Hoe kun je zelf groentesoep maken?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wie zelf groentesoep wil maken, moet beginnen bij de basis, en dat is bouillon. Deze maak je bij voorkeur helemaal zelf. Dat is een stuk smaakvoller en gezonder. En wie geen pakjes en zakjes wil gebruiken, gebruikt ook geen bouillonblokje. Een zelfgemaakte bouillon bevat namelijk maar weinig zout en calorieƫn en is een bron van verschillende vitaminen en mineralen wat niet geldt voor bouillonblokjes. Daarom is zelf krachtige bouillon maken altijd beter dan naar een blokje te grijpen. Groentebouillon trek je van groenten (zoals knol- of bleekselderij, wortel, ui, prei en knoflook), kruiden (lavas, peterselie, tijm en laurier) en specerijen (foelie, peper- en pimentkorrels). Het is dƩ perfecte manier om ingrediƫnten te gebruiken die je anders weg zou gooien, heel erg no waste dus. Gebruik vooral wat je in huis hebt en experimenteer met verschillende combinaties. In dit artikel focussen we ons groentesoep gemaakt met groentebouillon maar je kan groentesoep ook heel goed met rund- of kippenbouillon maken.
Groentesoep maken: met of zonder balletjes
- Om de bouillon te trekken, voeg je de groenten, kruiden en specerijen aan een pan toe en bak je deze ingrediƫnten licht aan in wat boter of olie. Door het aanbakken karamelliseren ze en dat zorgt voor meer smaak.
- Vervolgens voeg je water toe en breng je het geheel aan de kook.
- Zet vervolgens het vuur lager en laat de groentesoep minimaal een half uur pruttelen. Hoe langer, hoe beter. Laat het gerust een paar uur koken als je houdt van krachtige bouillon. Let er wel op dat het water niet te hard kookt. Als je af en toe een luchtbel naar het oppervlak ziet drijven is de temperatuur perfect.
- Heeft de bouillon voldoende smaak? Dan kun je de soep, indien gewenst, afgieten met behulp van een zeef. Bij groentesoep is dit niet per se nodig en je kunt er ook voor kiezen om de hardere specerijen en kruiden er simpelweg uit te vissen. Zodra de soep naar wens is kan je nog smaakmakers en vulling als gehaktballetjes, vermicelli of rijst toevoegen.
Groentesoep bewaren: invriezen?
Zelf groentesoep maken kost aandacht en tijd, dus als je als je aan de slag gaat: maak dan gelijk lekker veel. Verse groentesoep kun je volgens het Voedingscentrum tot twee dagen in de koelkast bewaren. Ze raden daarbij aan om restjes groentesoep nooit langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan. Dus als je de groentesoep wil bewaren, laat deze dan zo snel mogelijk afkoelen en zet deze afgesloten in de verpakking. Wil je de soep liever langer bewaren? Weck hem in gesteriliseerde glazen potten of vries hem in. In de vriezer blijft groentesoep tot drie maanden houdbaar.

Lees ook: Krachtige bouillon maken? Zo doe je datĀ
Onze tips

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado

Dit zijn de seizoensgroenten in juni

Nooit meer naar de koffietent: zo kun je zelf ijskoffie maken

Dit is waarom jij je rijst zou moeten wassen

Witlof koken: dat doe je zo

Aspergesoep van schillen: zo maak je het!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.