Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Potage Parmentier

Potage Parmentier

  • Eenvoudig

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Er was eens een tijd dat men aardappels zag als ‘voedsel van de duivel’. Tot de achttiende-eeuwse econoom Antoine Augustin Parmentier de mensen in Frankrijk bekeerde tot het eten van de aardappel. Zo ontstond ook deze soep.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Scheur voor de croutons het stokbrood in stukjes en doe ze in een bakblik. Smelt 2 el boter en giet over de broodstukjes. Hussel goed door elkaar. Bak de croutons in 25 minuten goudbruin en krokant in de oven. Schep af en toe om. Bestrooi met wat zout.

  2. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in blokjes. Snijd de prei en was hem in koud water. Laat goed uitlekken. Smelt de boter in een ruime pan en voeg de aardappel en prei toe. Smoor de aardappel en de prei ca. 10 minuten op laag vuur in de boter. Voeg de bouillon en de melk toe. Breng rustig aan de kook en laat de groenten in ca. 15 minuten gaar koken.

  3. Giet het geheel in een blender of pureer met een staafmixer glad. Breng de soep op smaak met zout, peper en mosterd. Verdeel over kommen of borden en schep er wat room in. Maak af met de croutons en de bieslook.

Per portie: 403 kcal | 35 g koolhydraten | 9 g eiwit | 25 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)