Kookvideo: cheesecake met rabarber
Gemiddeld
ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 15 minuten wachttijdca. 1 u. en 15 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Kneed 140 g boter, 200 g bloem en een snufje zout tot een kruimelig geheel. Voeg de basterdsuiker en 1 ei toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat ca. 1 uur rusten in de koelkast.
Maak de rabarber schoon en snijd hem in stukjes. Doe de stukjes in een steelpan met 4 eetlepels water, 250 gram suiker en het sap van de sinaasappel. Breng dit aan de kook voor ongeveer 11 minuten op laag vuur. Door te roeren valt de rabarber uit elkaar. Zet de rabarber compote apart.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 175°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel die 2 cm groter is dan de springvorm. Vet een springvorm (28/32 cm Ø) in met boter en bekleed hem met het deeg, zodat de rand ca. 2 cm hoog is. Druk de bodem rondom goed aan en prik meerdere malen in met een vork. Bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Bak de bodem 10-12 minuten blind in de oven.
Splits 5 eieren. Roer de dooiers glad met 100 g suiker. Voeg 125 g bloem toe en roer glad. Voeg nu geleidelijk al roerend de melk toe. Roer de kwark, de geraspte citroenschil door het dooiermengsel.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Voeg al kloppend weer 100 g suiker toe. Spatel het kwarkmengsel voorzichtig door het eiwitschuim. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 160°C). Neem de springvorm uit de oven en verwijder het bakpapier met de bakbonen. Verdeel het kwarkmengsel over de voorgebakken bodem. Verdeel daarover de rabarber compote en maak een mooie swirl met een lepel. Bak de taart in ca. 60-70 minuten goudbruin.
6. Zet de oven uit en laat de taart nog ca. 10 minuten staan in de oven met de ovenklep op een kier. Neem de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen.