Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Verjaardagstaart

Foodies verjaardagstaart

  • Gemiddeld

  • 2 minuten bereidingstijd2 min. bereidingstijd

  • ca. 5 uur en 30 minuten wachttijdca. 5 u. en 30 min. wachttijd

Jij bent jarig en dat moet gevierd worden! Maak deze heerlijke verjaardagstaart met wittechocoladeganache.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Voor de cake

Voor de siroop

Voor de ganache

Jij bent jarig en dat moet gevierd worden! Maak deze heerlijke verjaardagstaart met wittechocoladeganache.

Bereiding

  1. Vet voor de cake 2 bakvormen (20 cm Ø) in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef de tarwebloem, de maizena, het bakpoeder en het zout in een mengkom.

  2. Doe de roomboter, de zonnebloemolie, de kristalsuiker, de vanillesuiker, het vanille-extract en de limoenrasp in een andere mengkom en klop dit in 8-10 minuten romig en wit in een staande mixer met platte menghaak of met een handmixer op middelhoge snelheid.

  3. Voeg de eieren een voor een toe en meng steeds kort door tot deze volledig zijn opgenomen. Dit duurt ca. 20 seconden per ei. Spatel tussendoor de zij- en onderkant van de kom schoon, zodat het beslag goed kan mengen.

  4. Zet de mixer op de laagste snelheid en voeg het bloemmengsel en de karnemelk in drie delen om en om toe aan het beslag. Spatel wederom langs de zijkanten en mix het beslag ten slotte ca. 30 seconden op middelhoge snelheid tot een glad geheel.

  5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175⁰C / hetelucht: 160⁰C). Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet ze in het midden van de oven. Bak de cakes in 40-45 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uit komt. Neem uit de oven en laat afkoelen.

  6. Breng voor de siroop het water met de suiker aan de kook en laat ca. 3 minuten koken, tot alle suiker is opgelost en het mengsel is ingedikt tot siroop. Neem van het vuur en roer het limoensap erdoorheen. Laat afkoelen.

  7. Splijt voor de ganache het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de room met het merg en het vanillestokje aan de kook in een pan. Neem het stokje eruit. Doe de witte chocolade in een kom en schenk de hete room eroverheen. Laat 2 minuten staan en roer goed door met een spatel. Blijf mengen tot de chocolade helemaal gesmolten is en het een glad mengsel is. Dek af met folie en laat minimaal 5 uur afkoelen tot kamertemperatuur.

  8. Klop de ganache met een handmixer of staande mixer luchtig tot een smeerbare textuur. Snijd beide cakes horizontaal doormidden. Leg 1 cakeplak op een draaiplateau en bedruip met wat van de limoensiroop. Strijk een dun laagje ganache erop en strijk daar 1 el jam over uit. Herhaal met de rest van de cake, maar bestrijk de bovenste laag niet met jam.

  9. Bedek de hele taart met een dunne laag ganache om de kruimels vast te zetten en zet de taart ca. 30 minuten in de koelkast. Bestrijk de hele taart met de rest van de ganache en maak glad met een brede spatel. Maak eventueel met een lepel verticale strepen in de ganache aan de zijkant van de taart. Bestrooi met wat sprinkles en laat opstijven in de koelkast.

Per portie: 1013 kcal | 111 g koolhydraten | 13 g eiwit | 57 g vet

Fotografie & receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

4.3 / 5.0 (6 stemmen)