Bereiding

Maak het jezelf niet te moeilijk, het hoeft niet zo perfect. Juist de homemade uitstraling en de zelfgemaakte kerstkoekjes op de top geven deze kerst taart de wow-factor.

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Splits voor de hazelnootbiscuit de eieren. Klop de eidooiers met 65 g suiker romig. Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppend geleidelijk 100 g suiker toe.
  2. Spatel de helft van het eiwitschuim voorzichtig door het eidooiermengsel. Spatel vervolgens het overige eiwitschuim er voorzichtig doorheen. Zeef de bloem, het hazelnootmeel en een snufje zout eroverheen en spatel het voorzichtig door het eimengsel, tot er een glad beslag ontstaat.
  3. Schep het beslag in een springvorm (18 cm Ø) en bak de biscuit in 15-25 minuten goudbruin in de oven. Neem de biscuit uit de oven en laat ca. 5 minuten afkoelen. Neem de biscuit voorzichtig uit de vorm en laat verder
    afkoelen op een rooster.
  4. Week voor de mousse de gelatine in koud water. Verwarm de likeur in een pannetje. Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit en los hem op in de warme likeur. Roer de helft van de slagroom door het gelatinemengsel en roer goed glad. Laat afkoelen. Klop de mascarpone met de Nutella en de suiker in 3-4 minuten luchtig. Voeg het gelatinemengsel en de overige slagroom toe aan de mascarpone en klop het geheel dik en luchtig. Klop niet te lang om schiften te voorkomen.
  5. Schep de mousse in een spuitzak en leg 30 minuten in de koelkast. Snijd intussen de biscuit horizontaal in 3 gelijke lagen en bedruip elke laag met wat ahornsiroop. Leg de bovenste laag op een taartplateau en bedek met de helft van de mousse. Leg de middelste laag erop en bedek met de overige mousse. Leg de onderste biscuitlaag er omgekeerd op (deze heeft de strakste rand) en druk lichtjes aan. Zet het geheel 1 uur in de koelkast.
  6. Klop voor de botercrème de boter met de poedersuiker en de Nutella luchtig. Bestrijk de zijkanten en de bovenkant van de taart met de botercrème. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
  7. Klop voor de topping de mascarpone met de zure room en de poedersuiker stijf. Bekleed de zijkant van de taart met de lange vingers. Vul de taart verder met de zure room-topping. Bestrooi met de hazelnoten en bedruip naar smaak met ahornsiroop. Steek net voor het serveren de sterrenkoekjes erin.

Je kunt hier terecht voor het recept van de homemade lange vingersen de zelfgemaakte kerstkoekjes maak je zo.
*Hazelnootmeel maak je gemakkelijk zelf door hazelnoten fijn te malen.

Stap voor stap de taart opbouwen

1. Snijd de biscuit horizontaal in 3 gelijke lagen.
kerst taart
2. Leg de bovenste laag biscuit op een taartplateau en bedek met de helft van de mousse.
kerst taart
3. Leg de middelste laag biscuit erbovenop en bedek met de overige mousse.
kerst taart
4. Leg de onderste biscuitlaag er omgekeerd op en druk lichtjes aan. Zet het geheel 1 uur in de koelkast.
kerst taart
5. Bestrijk de zijkant met ca. 1/2 van de botercrème.
kerst taart
6. Bestrijk de bovenkant met ca. 1/2 van de botercrème.
kerst taart
7. Bekleed de zijkant van de taart met de lange vingers.
kerst taart
8. Vul de taart met de zure room-topping.
kerst taart
9. Bestrooi met de hazelnoten.
kerst taart
10. Bedruip met de ahornsiroop.
kerst taart
11. Zet de koekjes op de taart.
kerst taart

Hoe kan ik de kerst taart goed voorbereiden?

Wil je de taart alvast voorbereiden voordat de gasten komen? Je kunt ‘s ochtends al beginnen met het recept (kopje ‘Bereiding’) en daarna met het opbouwen van de onderdelen (kopje ‘Stap voor stap de taart opbouwen’) en stap 1-4 uitvoeren, dan kun je op het moment suprême stap 5 tot en met 11 uitvoeren. Zo ben je goed voorbereid, en kun je snel aan tafel!