Sterrenkoekjes voor op de kersttaart
Eenvoudig
ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop de boter met de kristalsuiker en de vanillesuiker romig met een mixer. Voeg het ei toe en klop tot het helemaal is opgenomen. Voeg het bloemmengsel toe en meng zo kort mogelijk tot een glad deeg.
Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier dun (ca. 3 mm) uit en leg 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
Steek met een grote stervormige uitsteekvorm koekjes uit het deeg. Steek uit de helft van de sterren met een kleinere stervorm in het midden een ster uit. Leg de koekjes met een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat met koekjes nog 15 minuten in de koelkast. Bak de koekjes in ca. 12 minuten licht goudbruin in de oven.
Neem de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Neem de koekjes voorzichtig van de bakplaat en leg ze op een rooster om verder af te koelen. Bewaar de koekjes eventueel in een luchtdichte trommel tot je ze gaat versieren.
Schep de aardbeienjam in een spuitzakje. Spuit in het midden van iedere ‘hele’ ster een flinke dot van de jam. Bestuif de sterren met een gat in het midden met wat poedersuiker. Leg de open sterren op de dichte sterren zodat ze met de jam aan elkaar kleven en de jam door het gat zichtbaar is. Leg de koekjes op een rooster en laat ca. 1 uur drogen.
Bewaar de koekjes eventueel in een luchtdichte trommel. Behandel ze voorzichtig omdat de gelei niet helemaal hard wordt.