Bereiding

1. Meng voor het deeg 210 g bloem en een flinke snuf zout in een kom. Rasp de boter erboven en wrijf hem met de vingertoppen door de bloem. Meng de eidooier met 2 el koud water en voeg het mengsel toe aan de bloem. Meng alles kort tot een samenhangend geheel. Voeg, indien nodig, zeer geleidelijk meer water toe. Vorm een bal van het deeg en druk hem iets plat. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.

2. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Smelt de boter in een ovenbestendige koekenpan (20-22 cm Ø). Roer de suiker en de balsamico erdoorheen. Kook in ca. 5 minuten, zonder te roeren, tot een stroperige karamel.

3. Neem de pan van het vuur en bestrooi gelijkmatig met de knoflook en de kruiden. Verdeel de tomaten er in 1 laag overheen (doe dit voorzichtig, de karamel is erg heet).

4. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot het in doorsnede 1 cm groter is dan de pan. Leg het deeg over de tomaten in de pan. Stop het deeg langs de randen in en snijd het een paar keer in zodat de stoom kan ontsnappen.

5. Bak de tarte tatin in ca. 35 minuten goudbruin en gaar in de oven. Ga met een paletmes rondom tussen het deeg en de pan en laat ca. 5 minuten afkoelen. Leg voorzichtig een hand op het deeg en giet de sappen uit de tarte tatin voorzichtig af in een kom. Keer de tarte tatin om op een groot bord met opstaande rand. Bestrooi de tarte tatin met de kappertjes en het basilicum en snijd in stukken. Serveer het opgevangen sap erbij.

Per portie: ca. 527 kcal
8 g eiwit | 30 g vet | 54 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Felicity Cloake Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Huchinson Foodstyling: Sarah Cook