Advertentie
Taarten met speculaas
De pepernoten en chocoladeletters liggen alweer een tijdje in de winkel, en ook speculaas vind je er volop. Die speculaasjes kun je natuurlijk zo uit het vuistje eten, maar wist je ook dat je hele lekkere taarten met speculaas kunt maken? Wij hebben vijf lekkere recepten voor je uitgezocht.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten voor taarten met speculaas
Ga jij voor een klassieke cheesecake met speculaasbodem, een apple pie met speculaaskruimels of een kwarktaart met bodem van speculaasjes? Kies je favoriet maar gauw uit!
Apple pie met speculaas en pruimen
De basis appeltaart kennen we allemaal, maar er bestaan eindeloos veel lekkere variaties op deze klassieker. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze apple pie met speculaas en pruimen?
Koffie panna-cotta met speculaaskruimels
Niet echt een taart natuurlijk, deze panna cotta, maar wel een schattig mini toetje om je diner mee af te sluiten. Met de speculaaskruimels wordt ‘ie extra lekker!
Speculaas cheesecake
Speculaas-cheesecake
Een cheesecake wordt vaak gemaakt met bodem van bastognekoeken of biscuitjes. Met speculaasjes op de bodem wordt ie lekker herfstig!
Mangocheesecake met speculaas
Nog zo’n knallende cheesecake met speculaasbodem, maar dan met mango. Lekker fris voor in de zomer, maar stiekem smaakt hij in de herfst minstens net zo goed.
Speculaastaart
Speculaas-kwarktaart met mandarijn
We sluiten de lijst af met nog zo’n frisse taart, maar dan met mandarijn. Wat ons betreft de ultieme taart voor pakjesavond.
Ingrediënten
- 200 g speculaasjes
- 100 g zachte boter
- 7 mandarijnen
- 6 blaadjes gelatine
- 125 ml slagroom
- 50 g suiker (+ 1 el)
- 0.5 tl kaneelpoeder
- 1 el sinaasappellikeur (bijv. Grand Marnier)
- 500 g kwark
- sap van 1 citroen
Benodigdheden
- springvorm
- bakpapier
Bereiding
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de speculaasjes fijn in een keukenmachine en meng er de zachte boter doorheen. Verdeel het speculaasmengsel over de bodem van de springvorm en druk het stevig aan tot een gladde bodem. Pel 2 mandarijnen en maak de partjes los van elkaar. Verwijder zo veel mogelijk witte velletjes.
Week 4 blaadjes gelatine in koud water. Klop de slagroom met 50 g suiker lobbig en spatel er het kaneelpoeder en de sinaasappellikeur doorheen. Roer de kwark los. Pers het sap uit 1 mandarijn en verwarm het in een pannetje. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in het mandarijnsap. Roer 3 el kwark door het gelatinemengsel en spatel het vervolgens door de overige kwark. Spatel de slagroom door de kwark.
Verdeel het kwarkmengsel over de speculaasbodem en strijk het eventueel glad. Druk de mandarijnpartjes voorzichtig in het kwarkmengsel. Laat de taart minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Week 2 blaadjes gelatine in koud water. Pers het sap uit 2 mandarijnen. Verwarm het mandarijnsap met 1 el suiker en het citroensap in een pannetje. Knijp de gelatine uit en los hem op in het sap. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk de mandarijngelei over de kwarktaart en laat hem minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Snijd de schil van 2 mandarijnen en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Versier de taart met de mandarijnplakjes.
Foto: Stephan van Raay Servies: eigen collectie
Lees ook:
Onze tips
De beste temperaturen om wijn te serveren
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?