Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
apple pie

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Geen wekker, nog een keer omdraaien en zonlicht dat in een streepje langs het gordijn naar binnen komt. Zal het dan echt? Ja hoor, het is weekend! Bij uitstek hét moment om te bakken. Wij zochten onze favoriete recepten voor taarten met speculaas bij elkaar. Ga jij een taart met speculaas bakken? Deel je weekendbaksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Taarten met speculaas

De pepernoten en chocoladeletters liggen alweer een tijdje in de winkel, en ook speculaas vind je er volop. Die speculaasjes kun je natuurlijk zo uit het vuistje eten, maar wist je ook dat je hele lekkere taarten met speculaas kunt maken? Wij hebben vijf lekkere recepten voor je uitgezocht.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten voor taarten met speculaas

Ga jij voor een klassieke cheesecake met speculaasbodem, een apple pie met speculaaskruimels of een kwarktaart met bodem van speculaasjes? Kies je favoriet maar gauw uit!

apple pie

Apple pie met speculaas en pruimen

De basis appeltaart kennen we allemaal, maar er bestaan eindeloos veel lekkere variaties op deze klassieker. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze apple pie met speculaas en pruimen?

Naar het recept
speculaas panna cotta

Koffie panna-cotta met speculaaskruimels

Niet echt een taart natuurlijk, deze panna cotta, maar wel een schattig mini toetje om je diner mee af te sluiten. Met de speculaaskruimels wordt ‘ie extra lekker!

Naar het recept

Speculaas cheesecake

speculoos cheesecake

Speculaas-cheesecake

Een cheesecake wordt vaak gemaakt met bodem van bastognekoeken of biscuitjes. Met speculaasjes op de bodem wordt ie lekker herfstig!

Naar het recept
mangocheesecake

Mangocheesecake met speculaas

Nog zo’n knallende cheesecake met speculaasbodem, maar dan met mango. Lekker fris voor in de zomer, maar stiekem smaakt hij in de herfst minstens net zo goed.

Naar het recept

Speculaastaart

speculaas kwarktaart

Speculaas-kwarktaart met mandarijn

We sluiten de lijst af met nog zo’n frisse taart, maar dan met mandarijn. Wat ons betreft de ultieme taart voor pakjesavond.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 200 g speculaasjes
  • 100 g zachte boter
  • 7 mandarijnen
  • 6 blaadjes gelatine
  • 125 ml slagroom
  • 50 g suiker (+ 1 el)
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1 el sinaasappellikeur (bijv. Grand Marnier)
  • 500 g kwark
  • sap van 1 citroen

Benodigdheden

  • springvorm
  • bakpapier

Bereiding

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de speculaasjes fijn in een keukenmachine en meng er de zachte boter doorheen. Verdeel het speculaasmengsel over de bodem van de springvorm en druk het stevig aan tot een gladde bodem. Pel 2 mandarijnen en maak de partjes los van elkaar. Verwijder zo veel mogelijk witte velletjes.

  2. Week 4 blaadjes gelatine in koud water. Klop de slagroom met 50 g suiker lobbig en spatel er het kaneelpoeder en de sinaasappellikeur doorheen. Roer de kwark los. Pers het sap uit 1 mandarijn en verwarm het in een pannetje. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en los ze op in het mandarijnsap. Roer 3 el kwark door het gelatinemengsel en spatel het vervolgens door de overige kwark. Spatel de slagroom door de kwark.

  3. Verdeel het kwarkmengsel over de speculaasbodem en strijk het eventueel glad. Druk de mandarijnpartjes voorzichtig in het kwarkmengsel. Laat de taart minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

  4. Week 2 blaadjes gelatine in koud water. Pers het sap uit 2 mandarijnen. Verwarm het mandarijnsap met 1 el suiker en het citroensap in een pannetje. Knijp de gelatine uit en los hem op in het sap. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk de mandarijngelei over de kwarktaart en laat hem minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

  5. Snijd de schil van 2 mandarijnen en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Versier de taart met de mandarijnplakjes.

Foto: Stephan van Raay Servies: eigen collectie

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!