Bereiding

1. Week de bonen 8-12 uur in ruim koud water. Giet het weekvocht af, breng de bonen in een pan met ruim water aan de kook en kook ze in 60-90 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.

2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bekleed een springvorm (ca. 18 cm ø) met bakpapier. Doe voor de harde wener bodem 125 g bloem, de boter, de basterdsuiker en een snuf zout in een grote kom en wrijf het tussen je handen tot een los samenhangend deeg. Voeg het ei toe en kneed het deeg kort door. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad rond uit en bekleed de bodem van de springvorm ermee. Bak de bodem ca. 20 minuten in de oven.

3. Doe voor de vulling de zwarte bonen, de kersenjam, de eieren, de boter, 100 g pure chocolade, de basterdsuiker en het bakpoeder in een grote kom en mix met een staafmixer tot een gladde massa. Verdeel de vulling over de harde wener bodem en bak de taart ca. 40 minuten verder in de oven. Laat afkoelen.

4. Klop voor de meringue het eiwit met de garde van een keukenmachine in ca. 10 minuten luchtig. Verhit de suiker met 3 el water in een steelpan tot 121°C. Giet de suikersiroop al draaiend bij het eiwit en laat de machine draaien tot de massa afgekoeld is en er een stevig, glanzend schuim ontstaat. Doe de meringue in de spuitzak en spuit toefjes op de taart. Rasp de overige pure chocolade over de taart.

Per portie: ca. 541 kcal
14 g eiwit | 21 g vet | 69 g koolhydraten

Zwartebonentaart met pure chocolade

Valle del Sole

Heb je na deze chocoladetaart de smaak te pakken en wil je verder experimenteren met bonen? Valle del Sole heeft gedroogde bonen in alle soorten en maten. Van witte bonen tot jarpesie, familie van de tuinboon, maar dan kleiner. Sta je te trappelen en wil je deze taart vanavond al op tafel hebben staan? Valle del Sole heeft ook bonen in blik, dat scheelt je een paar uurtjes weken. Kijk op valledelsole.nl.

Receptuur en foodstyling: Sjoerd Kleijn Fotografie: Mitchell van Voorbergen Styling: Alexstyling