Bereiding

1. Meng voor het deeg 300 g bloem, de gist, het zout en de Provençaalse kruiden in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 150 ml lauwwarm water en de olie in. Kneed alles tot een mooi, soepel deeg. Maak een bal van het deeg, leg het deeg in de kom en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad dun uit. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.

3. Roer voor de topping de crème fraîche en de knoflook door elkaar en breng op smaak met zout en de chilivlokken. Bestrijk het deeg hiermee. Beleg met de plakjes courgette, de aspergeslierten, de sjalot, de tuinerwten en bestrooi met de gruyère. Bak de plaattaart in 10­-15 minuten goudbruin en gaar in de oven.

4. Garneer met lekker veel verse kruiden en druppel er wat olijfolie over. Bestrooi met wat zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper.

Exclusief voor Foodieslezers: Frans wijnpakket 

Om je even in Provençaalse sferen te wanen hoef je niet in de auto te springen. Hoe je dat dan wel doet? Met een goed glas wijn natuurlijk! Haal al drinkend het zonnige Frankrijk naar Nederland met de lekkerste wijnen uit Nîmes. Samen met Les Généreux stelde Foodies een bijzonder wijnpakket samen, met onder meer de Mourgues du Grès Galets Rosésdie perfect past bij deze overheerlijke Provençaalse plaattaart met groene groenten.

Bestel dit pakket met mooie biologische wijnen van Mourgues du Grès en je krijgt de Foodies-uitgave van april cadeau! In deze uitgave vind je de perfecte recepten om te serveren bij de wijn. Loopt het water je al in de mond? Wacht niet te lang, want op = op!

Per portie: ca. 647 kcal
19 g eiwit | 35 g vet | 62 g koolhydraten

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter fotografie: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren