Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Provençaalse plaattaart met groene groenten

Provençaalse plaattaart met groene groenten

In samenwerking met Les Généreux.
  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Voor het deeg

Voor de topping

Voor de garnering

Wijnexpert Anne: “Deze gastronomische rosé maken we van syrah, grenache & mourvèdre. Dankzij z’n sappigheid en structuur is het een ideale wijn om bij te eten. De groene groenten in het gerecht vormen een spannend tegenwicht voor het uitbundig fruitige karakter van de rosé. De crème fraîche werkt perfect als bruggetje naar de sappige frisheid in de wijn. Wees niet te scheutig met de rauwe groene asperges, want die uitgesproken smaak zal de wijn snel overstemmen. Met de chili hoef je daarentegen niet zuinig te zijn: vanwege z’n weelderige roodfruittonen kan deze rosé best wat pittigheid aan!”

Bereiding

  1. 1. Meng voor het deeg 300 g bloem, de gist, het zout en de Provençaalse kruiden in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 150 ml lauwwarm water en de olie in. Kneed alles tot een mooi, soepel deeg. Maak een bal van het deeg, leg het deeg in de kom en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

  2. 2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad dun uit. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.

  3. 3. Roer voor de topping de crème fraîche en de knoflook door elkaar en breng op smaak met zout en de chilivlokken. Bestrijk het deeg hiermee. Beleg met de plakjes courgette, de aspergeslierten, de sjalot, de tuinerwten en bestrooi met de gruyère. Bak de plaattaart in 10­-15 minuten goudbruin en gaar in de oven.

  4. 4. Garneer met lekker veel verse kruiden en druppel er wat olijfolie over. Bestrooi met wat zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper.

Per portie: 647 kcal | 62 g koolhydraten | 19 g eiwit | 35 g vet

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter fotografie: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)