Noorse Kvaefjordkake van Anouk Boetzer
Gemiddeld
50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 185°C / hetelucht: 165°C). Mix voor de cake in een beslagkom de boter en de suiker tot een luchtig geheel. Voeg de eidooiers 1 voor 1 toe terwijl je blijft mixen. Voeg tot slot de melk toe aan het geheel en meng alles goed door elkaar. Meng in een aparte kom de bloem en het bakpoeder. Meng het bloemmengsel door het botermengsel.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig en zo dun mogelijk over de bakplaat. Gebruik een spatel om het beslag te verdelen.
Klop voor de meringue in een schone beslagkom de eiwitten. Voeg de suiker in delen toe en blijf kloppen totdat het eiwit stijf is – dit kan een tijdje duren. Verdeel het schuim over het cakebeslag. Strooi het amandelschaafsel eroverheen. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak ca. 30 minuten. De meringue moet droog zijn en licht gekleurd. Laat na het bakken alles afkoelen.
Bereid ondertussen de vulling. Maak een custard door de suiker en de eidooiers te mengen in een kom. Voeg het maïszetmeel toe en mix alles tot een lichtgeel en dik geheel. Giet de melk in een pan en voeg de vanille toe. Verwarm de melk tot hij zachtjes kookt en haal dan de pan van de warmtebron. Voeg voorzichtig de warme melk aan het eimengsel toe. Giet alles wanneer het gemixt is terug in de pan en verhit het mengsel tot het is ingedikt. Laat het daarna volledig afkoelen.
Klop de slagroom en schep hem daarna door de afgekoelde custard. De vulling is nu klaar. Plaats de afgekoelde cake op een snijplank en halveer de cake horizontaal. Haal een helft voorzichtig van het bakpapier af en plaats hem op een schaal met de meringuekant naar beneden. Verdeel de vulling over de onderste helft en dek het af met de andere helft van de cake met de meringue naar boven. Laat de gevulde cake minimaal een uur in de koelkast koelen voordat je hem serveert. Bewaar de cake afgedekt nog 3-4 dagen in de koelkast.