
Tarte tatin met courgette
Gemiddeld
50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd
Bereiding
1. Meng voor het deeg in de kom van een foodprocessor 175 g bloem, een snuf zout en de boter kort tot een grof kruimelig geheel. Stort het op een schoon werkblad en kneed er kort de eidooier en 1 el ijskoud water doorheen tot het deeg net samenhangt. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak er de courgetteplakken kort in tot ze grillstrepen hebben. Karamelliseer de suiker met 2 el water in een pan met dikke bodem tot hij goudbruin is. Blus de karamel af met de balsamico en kook kort door tot een vloeibare karamel ontstaat. Giet de karamel in een ingevette taartvorm (ca. 28 cm Ø) en beweeg de vorm heen en weer om de karamel goed te verdelen. Verdeel de tijm over de karamel. Leg de plakjes courgette dicht tegen elkaar aan op de karamel. Bestrooi met zout en peper.
3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een grote cirkel (ca. 35 cm Ø). Leg de deegcirkel voorzichtig over de courgette en druk hem aan de rand goed aan. Snijd het overtollige deeg rondom af. Zet het geheel nog 20 minuten in de koelkast of vriezer.
4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de tarte tatin in 25-30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem de tarte tatin uit de oven en laat hem in de vorm 3-4 minuten afkoelen (maar niet langer, anders stolt de karamel en zit de taart vast). Stort de tarte tatin op een groot bord. Doe dit voorzichtig want er kan hete karamel uit lopen.
5. Serveer de tarte tatin met de zachte geitenkaas en basilicum. Lekker met een frisse salade.