Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
zelf zanddeeg maken

Zelf zanddeeg maken: recept en tips

Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Een brosse, knapperige taartbodem, daar zetten we graag onze tanden in. Met dit recept maak je zelf zanddeeg: de perfecte basis voor drie onweerstaanbare taartjes.

Zanddeeg maken

Wie gek is op bakken, moet eigenlijk wel het basisrecept van zanddeeg in de vingers hebben. Een klassiek zanddeeg is namelijk de basis van tal van recepten en kun je voor allerhande gerechten gebruiken. Gelukkig is zelf zanddeeg maken is helemaal niet moeilijk en ook nog eens hartstikke leuk. Een beetje knoeien mag namelijk. Dus stroop je mouwen maar op en ga aan de slag met ons basisrecept en heerlijke bakrecepten!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf zanddeeg maken: basisrecept

Zelf zanddeeg maken doe je als volgt: zeef 250 gram bloem op het werkblad en vorm tot een cirkel. Verdeel 100 gram boter in blokjes over het midden en kneed de boter tussen je vingertoppen zacht. Voeg 100 gram fijne kristalsuiker, een snufje zout en 2 eieren toe aan de boter en meng goed. Voeg geleidelijk de bloem vanaf de rand toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Kneed niet langer dan noodzakelijk. Verpak het deeg in bakpapier en laat het ca. 45 minuten rusten in de koelkast. Het is belangrijk om het deeg lang genoeg te laten rusten. Zo geef je het de tijd om af te koelen en wordt het geheel steviger en kouder. Hierdoor plakt het minder wanneer je het gaat verwerken.

Met dit basisrecept maak je genoeg zanddeeg voor 1 taartbodem. Dat is precies voldoende om een van de onderstaande recepten mee te maken. Wat denk je bijvoorbeeld van de zoete chocoladetaartjes of de luxe tartelette of tarte-tatin?

zelf zanddeeg maken

Pruimen-tarte tatin met rozemarijn

Tarte tatin is een klassiek Frans dessert. Je bakt de taart ondersteboven en draait deze vlak voor het serveren om. Hierdoor wordt het fruit heerlijk zacht en het zanddeeg juist mooi knapperig. Wil je het deeg extra krokant? Prik dan met een vork wat gaatjes in het deeg. Hierdoor kan de hete stoom van het fruit en de karamel ontsnappen en blijft het deeg lekker knapperig.

> naar het recept: pruimen-tarte tatin met rozemarijn 

Pruimen-tarte tatin met rozemarijn

Tartelette met crème suisse en amandel

Tartelettes worden traditioneel met zanddeeg gemaakt. Heb je de basis onder de knie? Dan kan je met de vulling volop variëren. Wat denk je bijvoorbeeld van dit heerlijke recept waarbij we de tartelette vullen met crème suisse en amandel? Dat is de Zwitserse variant van banketbakkersroom en minstens net zo lekker.

> naar het recept: tartelette met crème suisse en amandel

Crème suisse en amandel

Chocoladetaartjes

Een chocoladetaartje doet het altijd goed. Dit is dan ook typisch zo’n recept wat je in je vaste repertoire wil opnemen. Niet alleen vanwege de smaak maar ook vanwege de simpelheid van het recept. Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig en het meeste heb je waarschijnlijk al in huis. De taartjes maak je vervolgens in een kwartiertje. Gemak dient de mens.

> naar het recept: chocoladetaartjes 

Chocoladetaartjes

Lees ook: 7x meest gemaakte bakfouten en hoe je ze voorkomt

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!