Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Snijd de vetlaag van de lamsbout kruislings in met een scherp mes en wrijf de bout in met zout en peper. Pel en snipper 2 teentjes knoflook. Hak de ansjovisfilets fijn. Meng de boter met de gesnipperde knoflook en de ansjovis.
  2. Verhit 1 el olie en 1 el boter in een braadpan. Bak de lamsbout ca. 5 minuten aan beide kanten op hoog vuur. Pel de overgebleven knoflook en snijd hem in schijfjes. Was de krieltjes en laat ze goed uitlekken. Verdeel de krieltjes, de knoflookschijfjes en de takjes rozemarijn over een grote braadslee.
  3. Leg de lamsbout in de braadslee en wrijf hem in met het botermengsel. Zet de lamsbout ca. 1 uur en 30 minuten in de oven. Schep regelmatig de krieltjes om. Schep het braadvet regelmatig over de lamsbout. Verlaag na ca. 45 minuten de oventemperatuur (elektrisch: 150°C / hetelucht: 125°C / gas: stand 1).
  4. Neem de braadslee met de lamsbout uit de oven en laat hem ca. 15 minuten rusten. Snijd het vlees in plakken en serveer met de krieltjes. Schep wat braadvocht uit de braadslee over het vlees.

Foto’s: foodies