
Asperge-kappertjesquiche met beurre noisette
Gemiddeld
ca. 1 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 40 min. bereidingstijd
30 minuten wachttijd30 min. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verhit voor het beurre-noisettedeeg de boter in een kleine koekenpan op middelhoog vuur terwijl je regelmatig met de pan zwenkt, tot de boter schuimt.
Verhit nog 1-2 minuten, tot de boter lichtbruin kleurt en nootachtig ruikt. Schenk de boter in een kom, laat afkoelen en zet in de koelkast tot de boter weer vast is.
Snijd de koude beurre noisette in blokjes. Maal de bloem en de beurre noisette in een keukenmachine tot het lijkt op vochtig zand.
Voeg het ei en het water toe tot je een samenhangend deeg hebt. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.
Stoom de asperges ca. 3 minuten, tot ze felgroen zijn. Spoel direct met koud stromend water en dep droog met keukenpapier. Houd 6-8 van de mooiste asperges apart en snijd de rest in stukjes van 1 cm.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Rol het beurre-noisettedeeg uit en bekleed een quichevorm (23 cm Ø) ermee; laat het overtollige deeg over de rand hangen.
Leg een vel bakpapier in de deegbodem en vul met blindbakbonen. Bak ca. 15 minuten in de oven. Verwijder het papier en de bakbonen en bak nog ca. 5 minuten, tot het deeg er krokant uitziet.
Klop intussen de eieren, de eidooiers, de slagroom, de citroenschil, de kaas, zout en peper door elkaar.
Snijd de randen van de quichebodem bij en verdeel de stukjes asperge over de bodem. Bestrooi met de kappertjes en schenk het eimengsel erin.
Leg de apart gehouden hele asperges erop en bak 35-40 minuten in de oven, tot het ei gestold is, maar in het midden nog een beetje wiebelt.
Serveer op kamertemperatuur of koud. In de koelkast blijft de quiche twee dagen goed.