Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Paddenstoelengalette met prei en miso

Paddenstoelengalette met prei en miso

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Ingrediënten

Benodigdheden

  • bakpapier
Komen er mensen eten en wil je indruk maken? Dan is dit recept je redder in nood: weinig moeite, smakelijk resultaat.

Bereiding

  1. Doe het speltmeel, de bloem, de tijmblaadjes en de boter in een keukenmachine en maal tot het mengsel lijkt op fijn broodkruim. Schenk 4 el koud water erbij en maal tot een deeg. Voeg nog ½ el water per keer toe tot het deeg een bal vormt. Leg minimaal 30 minuten in de koelkast. Je kunt het deeg tot twee dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

  2. Verhit intussen de helft van de olie in een grote koekenpan op laag vuur en bak de prei met een flinke snuf zout 10-15 minuten, tot hij zacht is. Voeg de knoflook toe, bak een paar minuten mee tot hij geurt en schenk de wijn erbij. Zet het vuur hoger en laat ca. 5 minuten inkoken, tot de wijn helemaal verdampt is. Neem de pan van het vuur en roer de miso erdoorheen. Breng op smaak met wat zout en peper, doe het mengsel op een bord en spreid het een beetje uit om het af te laten koelen.

  3. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot een cirkel (30 cm Ø). Bestuif eventueel met wat bloem wanneer het deeg blijft plakken. Verwijder het bovenste vel bakpapier en verdeel het preimengsel over het deeg; laat daarbij een rand van ca. 4 cm vrij. Schuif het onderste vel bakpapier samen met het deeg op een grote bakplaat. Leg in de koelkast tot je de galette wil bakken. In de koelkast blijft het een dag goed.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Schuif een tweede grote bakplaat in de oven om op te warmen. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de paddenstoelen met wat zout en peper er ca. 10 minuten in, tot ze rondom bruin zijn. Verdeel de paddenstoelen gelijkmatig over het preimengsel. Vouw de randen van het deeg over de vulling (dit hoeft niet netjes te zijn). Bestrijk het deeg met het geklutste ei, bestrooi met de kaas en schuif de galette samen met het bakpapier voorzichtig op de hete bakplaat in de oven. Bak 30-35 minuten tot hij goudbruin en knapperig is.

Per portie (8): 282 kcal | 20 g koolhydraten | 8 g eiwit | 17 g vet

Receptuur: Ailsa Brown & Melissa Thompson Fotografie: Ella Miller Styling: Max Robinson Foodstyling: Hanna Miller

Wat vind jij van dit recept?

4.5 / 5.0 (4 stemmen)