Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Pompoen wellington met blauwe kaas

Pompoen wellington met blauwe kaas

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 25 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 25 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Deze pompoen wellington is een vegetarisch pronkstuk waar je u tegen zegt. Complex van smaak en prachtig om te zien.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Snijd de pompoen in de lengte in 8 parten en doe ze samen met de sjalotjes in een grote ovenschaal. Meng met de olie, bestrooi met zout en peper en rooster 20 minuten in de oven. Voeg de pecannoten toe en rooster nog ca. 10 minuten tot de pompoen zacht maar nog stevig is.

  2. Zet de pompoen apart op een schaal en laat volledig afkoelen. Doe de noten en de sjalotjes in een pan met antiaanbaklaag. Voeg de ahornsiroop, de balsamico en een flinke snuf zout en peper toe en laat de sjalotjes een beetje karamelliseren. Neem van het vuur en laat afkoelen.

  3. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op een schoon werkblad en laat ca. 10 minuten ontdooien. Stapel alle plakjes op elkaar en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne rechthoek (ca. 32×38 cm). Snijd een lange reep deeg van ca. 2 cm breed van één lange zijde af en zet apart. Leg het deeg op een bakplaat. Leg 4 parten pompoen over de lengte in het midden van het deeg, zodat er een rechthoekig blok ontstaat. Leg 2 parten pompoen erbovenop. Halveer de overige 2 parten en leg ze dwars op de uiteindes. Bestrooi de pompoen met de salie en de blauwe kaas en verdeel de sjalotjes en de noten eroverheen. Druk de vulling een beetje op elkaar zodat het wat compacter wordt.

  4. Bestrijk het deeg met geklutst ei, breng de lange zijden naar elkaar toe, vouw ze om elkaar heen en druk goed aan. Stop het deeg aan de uiteindes in. Bestrijk de wellington rondom met geklutst ei. Snijd van het afgesneden deeg kleine blaadjes en decoreer de wellington ermee. Bestrijk weer met geklutst ei. Zet de wellington minimaal 30 minuten in de koelkast*.

  5. Schuif een lege bakplaat in de oven en verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Leg de wellington op de hete bakplaat. Dek losjes af met folie en bak 30-40 minuten in de oven. Verwijder het folie 10 minuten voor het einde van de baktijd. Laat 10 minuten afkoelen en snijd de wellington in dikke plakken.

*Je kunt de wellington op de bakplaat in de diepvries leggen tot hij stevig wordt en vervolgens luchtdicht verpakt in vershoudfolie tot 2 maanden in de vriezer bewaren. Haal de bevroren wellington uit het folie, leg hem op de hete bakplaat (zie stap 5) en bak 30 minuten in de oven. Dek losjes af met aluminiumfolie en bak 35-40 minuten verder. Verwijder het folie 10 minuten voor het einde van de baktijd.

Per portie: 623 kcal | 47 g koolhydraten | 17 g eiwit | 41 g vet

© BBC Good food / Immediate Media Receptuur: Rosie Birkett Foto’s: Tom Regester Styling: Esther Clark Foodstyling: Agathé Gits

Wat vind jij van dit recept?

4 / 5.0 (2 stemmen)