Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Wittebonencrème met gepofte knoflook

Wittebonencrème met gepofte knoflook

  • Eenvoudig

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

  • 40 minuten wachttijd40 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

We love beans! Deze spread van witte bonen is perfect voor bij de borrel of als basis op je broodje tijdens de lunch.

Bereiding

  1. Begin als je gedroogde bonen gebruikt met het weken en koken van de bonen volgens de instructies hieronder. Laat de bonen afkoelen tot lauwwarm of koud. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Snijd het kapje van de bol knoflook zodat de tenen zichtbaar worden. Druppel er een eetlepel olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Pof de knoflook ongeveer 40 minuten in de oven, of tot de tenen helemaal zacht zijn. Neem uit de oven, laat even afkoelen en knijp de gepofte knoflook uit de vliesjes.

  3. Maal in een blender of keukenmachine de gepofte knoflook met de witte bonen, het sap en de rasp van de citroenen, de extra vierge olijfolie en zout en peper tot een zijdezachte crème. Voeg als de crème te dik is een scheutje water toe. Proef en breng eventueel verder op smaak met citroensap en/of zout en peper. Serveer met rauwe groenten zoals radijs of paprika.

Gedroogde bonen

Spoel de gedroogde bonen onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet. Woel met je vingers door de bonen en inspecteer op kapotte of beschadigde exemplaren. Gooi deze weg. Doe de gedroogde bonen in een ruime pan (ze verdubbelen tijdens het weken in volume) en vul aan met water tot de bonen, afhankelijk van de hoeveelheid, 8 à 10 centimeter onderstaan. Gebruik een maatbeker, zodat je kunt bijhouden hoeveel water je hebt toegevoegd. Voeg per 250 milliliter 1 theelepel (dat is ongeveer 5 gram) zout toe. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid, het meeste zout spoel je na het weken door de gootsteen.

Langzaam weken

Doe het deksel op de pan en zet de pan in de koelkast of op een koele plek in huis. Laat de bonen minimaal 8 uur weken. Giet de bonen af en spoel ze na onder koud stromend water. De bonen zijn nu klaar om te koken in een pan, snelkookpan of in de oven.

Snel weken

Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook. Zet zodra het water kookt het vuur lager en laat het geheel 2 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de bonen met het deksel op de pan 1 uur weken. Giet de bonen af en spoel ze na onder koud stromend water. Doe bonen zijn nu klaar om te koken in een pan, snelkookpan of in de oven.

Receptuur: Bloeme Burema Fotografie: Mitchell van Voorbergen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Briljante bonen

€ 30,00