Frambozenprofiteroles met witte chocolade en pistache
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Zeef voor het soezendeeg de bloem boven een groot stuk bakpapier. Doe de boter, de melk, de suiker, het water en een snufje zout in een pan en verhit op laag vuur tot de boter is gesmolten. Zet het vuur wat hoger en breng aan de kook. Neem de pan zodra het kookt van het vuur en voeg alle bloem in één keer toe. Klop direct stevig met een houten lepel tot je een deeg hebt dat loskomt van de zijden van de pan. Zet de pan weer op laag vuur en verhit al roerend ca. 1 minuut. Neem van het vuur en laat ca. 3 minuten afkoelen. Voeg het geklutste ei beetje bij beetje toe en klop na elke toevoeging, tot je een glad, glanzend deeg hebt.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Lepel of spuit 24 balletjes deeg op het bakpapier met wat ruimte ertussen. Bak 20-25 minuten in de oven, tot de soesjes gerezen en goudkleurig zijn. Neem uit de oven en prik snel een gaatje in de onderkant van elk soesje om de stoom te laten ontsnappen. Zet nog ca. 5 minuten terug in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
Pureer voor de vulling de frambozen, de poedersuiker en het citroensap fijn in een blender. Druk het mengsel door een fijne zeef boven een kom om de zaadjes te verwijderen.
Klop de slagroom stijf in een kom en spatel 4 el van de frambozenpuree erdoorheen. Doe de room in een spuitzak met een spuitmondje dat kleiner is dan de gaatjes die je in de soesjes hebt gemaakt. Controleer of de soesjes volledig zijn afgekoeld en vul ze dan met de room.
Breek voor de topping de witte chocolade in kleine stukjes, doe ze in een hittebestendige kom en smelt de chocolade in intervallen van ca. 20 seconden in de magnetron of au bain-marie. Laat even afkoelen tot de chocolade wat dikker is geworden.
Lepel de witte chocolade over de soesjes en bestrooi met de gehakte pistachenoten. Laat de chocolade hard worden. Besprenkel om te serveren borden met de rest van de frambozenpuree en leg op elk bord 4 profiteroles. Je kunt de profiteroles ook opstapelen op een schaal en ze bestuiven met poedersuiker. Geef de frambozenpuree er dan bij, zodat iedereen zelf kan pakken. De profiteroles zijn het lekkerst wanneer je ze meteen eet, maar blijven in de koelkast tot een dag goed.