
Zachte zoete broodjes
Eenvoudig
40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd
ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur tot het net stoomt en laat ca. 15 minuten afkoelen, tot het koud genoeg is om aan te kunnen raken. Klop ⅔ van de eieren door de warme
melk. Doe de bloem in een kom en wrijf met je vingers de boter erdoorheen, tot het mengsel de textuur heeft van broodkruim. Roer de suiker en het zout erdoorheen. Roer de gist erdoorheen en maak een kuiltje in het midden. Schenk het
melk-eimengsel erin en roer met een houten lepel tot een plakkerig deeg. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed 10-15 minuten, tot het deeg glad is, of kneed ca. 5 minuten in een staande mixer. Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en dek af met een schone theedoek. Laat ca. 1 uur rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is.Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk de lucht eruit. Verdeel in 12
stukken (weeg de stukken eventueel, ze moeten elk ca. 100 g wegen). Vorm balletjes van het deeg en leg ze met voldoende ruimte ertussen op de bakplaten. Dek af met een theedoek en
laat ca. 1 uur rijzen.Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C/ hetelucht: 180°C). Kluts de rest van het ei en bestrijk de broodjes ermee. Bak de broodjes 20-25 minuten in de oven, tot ze goudbruin en gerezen zijn. Laat afkoelen op een rooster.
Doe voor de topping de suiker en het hete water in een kom en roer tot de suiker is opgelost. Plet het karwijzaad of venkelzaad in een vijzel.
Bestrijk de nog warme broodjes met het suikerwater en bestrooi met de parelsuiker en het karwijzaad of venkelzaad. Je kunt de broodjes warm of koud eten met clotted cream en jam. Afgekoeld in een luchtdichte bak blijven de broodjes ca. 2 dagen goed.