Zachte broodjes met jam en slagroom
Gemiddeld
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Vet twee bakplaten licht in met wat olie. Verwarm de melk in een steelpannetje op middellaag vuur tot hij net borrelt, neem van het vuur en laat afkoelen tot lauwwarm.
Doe de bloem, de patentbloem, de suiker, de gist en het zout in de kom van een staande mixer en klop met de garde. Schenk de melk er langzaam bij tot je een zacht deeg hebt (je hebt misschien niet alle melk nodig). Voeg de boter toe en klop tot het gemengd is. Kneed ca. 5 minuten met de deeghaken tot een glad deeg. Als je geen staande mixer hebt kun je alles mengen met een houten lepel en met je handen op een licht met bloem bestoven werkblad kneden. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek ca. 1 uur en 30 minuten rijzen, of tot het deeg in volume verdubbeld is.
Druk de lucht uit het deeg en maak er 12 bolletjes van. Weeg de bolletjes eventueel als je ze precies even groot wil hebben. Leg de bolletjes met voldoende ruimte ertussen op de ingevette bakplaten, dek af met theedoeken en laat ca. 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).
Bak de broodjes 10-20 minuten in de oven, of tot ze goudkleurig zijn en hol klinken als je op de onderkant tikt. Leg ze op een rooster en laat in ca. 1 uur helemaal afkoelen.
Snijd de broodjes horizontaal door en bestrijk de onderste helften met de jam. Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig en spuit of lepel op de jam en serveer. De broodjes zijn het lekkerst als je ze dezelfde dag nog eet.