Zuurstokkoekjes
Eenvoudig
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C/ hetelucht: 170°C). Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier. Klop de boter en suiker samen in een grote kom totdat het een zacht geheel is. Voeg de bloem, melk, vanillepasta en een snufje zout aan het mengsel toe. Mix alles door elkaar met behulp van een houten lepel.
Verdeel het deeg in twee stukken, en leg de ene helft apart. Verdeel de andere helft weer in twee stukken. Kleur hiervan één helft met rode voedingskleurstof en de andere met groene voedingskleurstof. Voeg net zo veel voedingskleurstof aan het deeg toe totdat je een donkere en intense kleur hebt. De kleur wordt namelijk lichter door het bakken.
Rol het ongekleurde deeg in stukken ter grootte van een golfbal. Rol deze balletjes vervolgens in worstjes van 15 x 1 cm tussen je handpalmen. Herhaal dit vervolgens met het rode en groene deeg.
Leg een stuk ongekleurd deeg naast een stuk rood of groen deeg op het werkoppervlak. Voeg het deeg samen door de stukken lichtjes in elkaar te draaien over de lengte. Doe dit voorzichtig; wanneer het deeg te dicht op elkaar wordt gedrukt kunnen de kleuren versmelten. Draai het deeg en maak een krul aan de top zodat het koekje op een zuurstok lijkt. Herhaal dit voor alle koekjes totdat al het deeg is gebruikt (je zou ongeveer 12 koekjes moeten hebben). Leg de zuurstok koekjes ongeveer 5 cm uit elkaar op de bakplaat.
Bak de koekjes 12-14 minuten tot ze gaar zijn en licht goudgeel. Laat de koekjes iets afkoelen. In een luchtdichte verpakking zijn de koekjes maximaal drie dagen houdbaar.