
Kerstbomen- en kransjeskoekjes
Eenvoudig
ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Meng voor de koekjes de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop de boter met de kristalsuiker en de vanillesuiker romig met een mixer. Voeg het ei toe en klop tot het helemaal is opgenomen. Voeg het bloemmengsel toe en meng zo kort mogelijk tot een glad deeg.
Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier dun (ca. 4 mm) uit en leg 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
Steek met de gewenste uitsteekvorm koekjes uit het deeg en leg ze met een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat met koekjes bij voorkeur nog 5 minuten in de koelkast. Bak de koekjes in ca. 12 minuten licht goudbruin in de oven.
Neem de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Neem de koekjes voorzichtig van de bakplaat en leg ze op een rooster om verder af te koelen. Bewaar de koekjes eventueel in een luchtdichte trommel tot je ze gaat versieren.
Roer voor het glazuur de poedersuiker met het water of het eiwit tot een glad mengsel dat dun genoeg is om de koekjes mooi mee te glaceren, maar dik genoeg om er niet af te druipen. Verdeel het mengsel eventueel over verschillende kommen en roer er naar keuze kleurstof doorheen.
Schep het glazuur in kleine spuitzakjes en knip er een puntje af. Versier de koekjes met het glazuur; teken hiervoor eerst de buitenlijnen van het koekje met het glazuur. Versier de koekjes met balletjes of spikkels naar keuze. Leg de koekjes op een rooster en laat het glazuur minstens 1 uur drogen. Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.