Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Rudolph het rendier-boterkoeken

Rudolph het rendier-boterkoeken

 • Eenvoudig

 • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

 • 25 minuten wachttijd25 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Bereiding

 1. Doe de zachte boter, het vanille-extract en de suiker in een grote kom en roer met een houten lepel glad. Roer eerst het rijstmeel en vervolgens 225 g bloem erdoorheen. Is het mengsel te droog? Gebruik dan je handen om het kort tot een glad deeg te kneden.

 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort het deeg op het bakpapier, vorm er een bal van en druk de bal plat. Bestuif een deegroller licht met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel (24-25 cm Ø).

 3. Leg een bord (22-23 cm Ø) op het deeg en snijd het overtollige deeg rondom weg. Snijd met een mes het deeg in alsof je het in 8 punten zou willen snijden, maar snijd het deeg niet door.
  Druk het deeg rondom aan met een vork zodat er een ribbelrand ontstaat (dat zij n de haren van het rendier).

 4. Zet het deeg afgedekt ca. 30 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak het gekoelde deeg in ca. 25 minuten goudbruin in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koek volledig afkoelen op de bakplaat. Snij d met een scherp mes de afgekoelde koek langs de gemarkeerde lijnen in 8 punten.

 5. Meng voor de versiering de poedersuiker met 1-2 tl water tot een schenkbaar maar stevig glazuur. Gebruik het glazuur als lij m om de rode smarties als Rudolphs neus op het puntje van de koeken te plakken (zie foto). Gebruik de rest van het glazuur om telkens 2 witte snoepjes of chocoladedruppels als Rudolphs ogen ca. 2 cm onder de ribbelrand naast elkaar te plakken. Teken met de zwarte decoratiestift puntjes (de pupillen) in het midden van ieder oog en laat het glazuur enkele uren drogen aan de lucht.

 6. Stop iedere koek in een doorzichtig zakje. Draai een chenilledraad om ieder zakje om de zakjes te sluiten. Draai nu de uiteinden van de chenilledraden zodat ze eruit komen te zien als
  Rudolphs gewei. Bevestig de cadeaulabels met het lint en geef de koeken als cadeau aan familie en vrienden of hang ze in de kerstboom. De koeken blij ven luchtdicht verpakt in een trommel of in de zakjes tot 3 dagen goed. Bewaar ze op een koele, droge plek.

Per portie: 411 kcal | 49 g koolhydraten | 4 g eiwit | 22 g vet

© BBC Good food / Immediate Media

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)